Primer ple ordinari de la legislatura a l’Hospitalet de Llobregat
28/07/15
L’Ajuntament de l’Hospitalet acull el primer Ple Ordinari de la legislatura, primer i últim abans de les vacances d’agost i previ a les eleccions del 27S. Una jornada a la casa gran de la ciutat en la qual les qüestions socials, han protagonitzat bona part del debat, amb l’enfrontament amb dues postures clarament diferenciades: El trencament amb el sistema actual, el de la gestió de les engrunes, o el manteniment del «status quo». Un cop més, el PSC ha deixat clara la seva postura perquè tot resti igual..
.
Un ple municipal que, tot i ser el primer ordinari de la legislatura, ha vist trencada la seva rutina, i és que l’expulsió dels dos regidors de Guanyem del seu partit, obliga a què passin al grup de no adscrits. Un traspàs al grup de no adscrits que el ple de l’Ajuntament ha decidit ajornar fins que no es resolgui el cas als tribunals.
Un cop superada aquesta decisió, el ple de l’ajuntament ha abordat els diferents punts de l’ordre del dia. Un d’aquests punts ha estat el conveni entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal per a l’assignació d’ajuts complementaris a les beques menjador per als infants, amb un import de 1,2M€, la Candidatura d’Unitat Popular-Poble Actiu vota a favor de l’acord. Una votació tot i això, crítica. I és que tal com apunta el regidor, Khristian Giménez, la proposta és insuficient per donar resposta a les necessitats d’un “dels sectors més desafavorits per la crisi”. Recorda que la situació és especialment greu en el cas dels infants i els adolescents i per això, afirma“cal un canvi de model i no només gestionar les polítiques caritatives”.
La lluita dels treballadors i la justícia social
Un ple amb força reivindicació laboral, on la situació de precarietat dels treballadors subcontractats a Movistar s’ha tornat a denunciar un cop més. En una moció presentada juntament amb ICV-EIUA-Pirates, ERC, Guanyem L’H, s’insta a l’Ajuntament de L’Hospitalet a donar suport al “Compromís de les escales” i contra la precarietat laboral en les contractacions públiques. Una moció aprovada amb el suport de Ciutadans, PSC i CiU. Només el Partit Popular ha votat en contra.

En aquest sentit, el regidor de la Candidatura d’Unitat Popular-Poble Actiu ha incidit en què “l’Ajuntament ha de donar suport a totes les reivindicacions laborals”. A més, ha apel·lat directament a l’equip de govern a “trencar” els contractes amb Moviestar, per demostrar “amb fets i no paraules” el suport a la moció.
Un Ajuntament que també ha aprovat la moció presentada pels grups ICV-EIUA-Pirates, amb ERC, Guanyem, i amb el suport de la CUP-Poble Actiu, per facilitar l’arrelament favorable per a les persones migrades sense regularitzar que no disposin de contracte de treball.
Una altra moció de contingut social ha estat la proposta del PSC d’instar al govern central a apujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI). Una proposta que ha estat considerada com “un brindis al sol”, i és que, tal com ha senyalat el regidor de la Candidatura d’Unitat Popular-Poble Actiu, és “una farsa, i resulta irònic que ho plantegi el PSC, que tampoc ha fet gairebé res quan era al govern central”.
El saló verd també ha estat testimoni del debat sobre la Llei de Seguretat Ciutadana i el TTIP. Dues qüestions molt vinculades a les llibertats dels individus i la sobirania dels pobles i en la que ha quedat molt palès que dreta i esquerra no és el mateix. El discurs extremadament neoliberal i ultraconservador de la portaveu popular, Sònia Esplugues ho ha deixat molt clar. Tant clar, com el discurs del regidor socialista José María García Mompel, que ha assegurat que “el tractat encara no està tancat però que afavorirà al comerç i al sector financer”. Afegeix que “serà molt bo per a tots”.
Per a Ciutadans, la participació és donar engrunes per a un o dos projectes “socials”
El portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament d’Hospitalet, Miguel García, ha presentat una proposta en la qual insta a l’equip de govern a destinar el 0,5% dels ingressos al pressupost per a “una o dos, propuestas sociales de los ciudadanos”. Una proposta que Khristian Giménez, ha qualificat de “molt semblant a les que fan els del carnet de color vermell”, en clara referència al PSC. Assenyala que “és donar una misèria, per a acontentar a quatre”. En aquest sentit, l’afirmació del regidor de la CUP-Poble Actiu, s’ha vist ratificada amb el suport del PSC a la proposta de Ciutadans.
Correllengua a L’Hospitalet: defensa de la llengua, sí, però no de l’estat propi, aquesta és la qüestió
ERC, CiU i CUP-Poble Actiu, en una moció conjunta, traslladaven a l’Ajuntament la proposta de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, en defensa de la llengua i sol·licitant al consistori el seu suport per a desenvolupar el Correllengua 2015. Un text en el qual també es parla de l’estat propi, com a element fonamental. Un aspecte que ha generat el rebuig de PSC, ICV-EIUA-Piratas, Guanyem L’H, PP i Ciutadans. En aquest sentit, el PSC ha presentat una moció que retalla el text de la CAL i elimina la consideració de l’estat propi.
El Pi Blanc de la Remunta
El que havia de ser un acord de tots els grups en defensa del Pi de la Remunta, amb una moció conjunta, es trenca a última hora. Segons l’Associació Perseu L’H (entitat que defensa el patrimoni de la ciutat) un acord entre el grup socialista i Ciutadans, fa que la resta de grups, entre els quals, la Candidatura d’Unitat Popular-Poble Actiu, retiri el suport a la moció, una proposta que ha quedat en res i que deixa en l’aire la protecció d’aquest arbre, patrimoni de la ciutat.
De nou un ple municipal que deixa palesa la gran diferència entre el poble i l’administració pública, amb debats “eterns” que no van enlloc, amb resolucions que son “cants de sirena” preelectorals o “brindis al sol” sense memòria o amb molta hipocresia. Si no aspirem a tot, no tindrem res, si no transformem l’ajuntament i no només entrem a ser partícips de la seva mecànica burocràtica i aïllada de la resta, no podrem millorar la ciutat, no podrem millorar la vida de les persones.