(L’Hospitalet de Llobregat, 7/07/2016) La reunió informativa sobre el nou Pla Director Urbanístic Granvia-Llobregat (PDU en endavant), celebrada el passat 6 de juliol de 2016 entre responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i els grups municipals representats al consistori de l’Hospitalet, es va saldar amb l’expulsió de la mateixa de dues activistes veïnals de la plataforma ‘No més blocs’ que havien assistit – convidades per la CUP-Poble Actiu – a informar-se i expressar la seva opinió sobre el futur desenvolupament urbanístic traçat i que posarà fi a l’última zona agrícola de l’Hospitalet. Segons fonts municipals i de la Generalitat de Catalunya, el nou PDU Granvia serà aprovat inicialment el divendres 8 de juliol de 2016 arrencant així a l’estiu el període legal de presentació d’al·legacions previst per la llei, de 45 dies.

concentracio_PDU_06_07_2016_ok_1Malgrat el canvi d’ubicació d’última hora, un grup de veïnes i veïns, així com representants de la plataforma ‘No més blocs’, es van concentrar a les portes de la seu del Consorci per a la Reforma de la Granvia, en una zona industrial poc transitada i mal comunicada, on el primer tinent d’alcalde de l’Hospitalet de Llobregat, Francesc Belver, havia re-convocat als grups de l’oposició municipal mitjançant un correu tramès aquest mateix dia.

Fins a sis agents de la guàrdia urbana, inclosos efectius de paisà, es van apropar a la concentració de protesta impedint el pas dels manifestants a la porta de l’edifici on estava tenint lloc la reunió i impossibilitant així que la veu i opinió de la ciutadania pogués escoltar-se als despatxos on s’estan tancant decisions que afectaran a la vida de milers de veïnes de l’Hospitalet. “No entenem perquè l’equip de Govern del PSC a l’Hospitalet, presumeix tant de participació ciutadana i quan les veïnes volem participar i expressar el nostre punt de vista se’ns impedeix fer-ho”, asseguraven diverses veïnes de Bellvitge, molt indignades també davant l’actitud d’altres grups polítics que es van oposar al fet que, una vegada dins la sala de reunions ja, poguessin assistir a la reunió, encara que fora en qualitat d’oients. concentracio_PDU_06_07_2016_ok_4

A la sortida de la reunió, Khristian Giménez Márquez, portaveu de la CUP-Poble Actiu de l’Hospitalet va compartir la informació aportada pels impulsors del PDU Granvia amb les veïnes concentrades davant de la seu del Consorci per a la Reforma de la Granvia. “A la presentació que ens han ensenyat hi ha pocs canvis: una petita reducció en volumetries, es guanya certa superfície no edificable i es poleix alguna zona verda (passeig)… No són canvis significatius. És un rentat de cara del mateix projecte especulatiu que des de la CUP-Poble Actiu denunciem i exigim aturar. Aquestes modificacions creiem que es fan, tan sols com a pur postureig polític”, va explicar el portaveu del grup municipal de la CUP-Poble Actiu de l’Hospitalet de Llobregat.Mentre els tràmits administratius segueixen el seu curs, les plataformes i moviments socials anuncien noves mobilitzacions i accions contra el PDU Granvia-Llobregat i el seu model urbanístic, basat en l’especulació i l’agressió al territori amb l’edificació de fins a 26 blocs d’edificis.

De la mateixa manera, aquests col·lectius ja han mostrat la seva intenció de prendre-li la paraula a Francesc Belver, 1r Tinent d’Alcaldia i responsable de l’Àrea de Coordinació i Planificació Estratègica i sol·licitaran una reunió, a la qual exigiran transparència, al mateix temps que animen a d’altres col·lectius i veïnes a informar-se sobre el PDU i presentar al·legacions durant els mesos de juliol i setembre.

concentracio_PDU_06_07_2016_ok_2

Des de la CUP-Poble Actiu de l’Hospitalet, denunciem una vegada més l’opacitat, les polítiques i el model de gestió del territori dels Governs de la Generalitat i l’Ajuntament de l’Hospitalet, que segueixen apostant per la cultura del totxo, el creixement urbanístic desaforat i la desmobilització de les veïnes compromeses amb la defensa de la seva ciutat i el seu territori, front els interessos especulatius i lucratius. Una actitud allunyada d’una veritable vocació democràtica que hem tornat a confirmar amb l’episodi d’aquesta reunió: amb el canvi d’última hora del lloc de la mateixa, comunicat només amb unes poques hores d’antelació; amb la seva celebració a porta tancada, només per a portaveus de grups municipals; o amb una notable presència policial a la zona.

Unes decisions polítiques que creiem responen a un intent d’escapolir-se de les concentracions de protesta convocades per moviments socials contraris al PDU Granvia, davant una de les seus de la Generalitat a Barcelona. Per tot això, des de la CUP-Poble Actiu apel·lem a totes les veïnes de l’Hospitalet de Llobregat a unir-se i lluitar per aturar un Pla urbanístic que canviarà per sempre el nostre territori i també l’estil de vida de la ciutat, prioritzant de nou, els interessos econòmics privats per sobre del benestar i les necessitats de la població.

concentracio_PDU_06_07_2016_ok_3