Hi ha mocions que viatgen en el temps. Per segona vegada en 7 mesos, i davant la clara intenció del govern local de l’Hospitalet de Llobregat d’externalitzar un servei que fins al desembre del 2014 era prestat per personal municipal, la CUP-Poble Actiu va assolir aprovar la mateixa moció per aturar l’externalització del servei d’atenció telefònica 010 amb els vots favorables de Cs, ICV/EU/P, ERC i els dos regidors no adscrits.

També, en aquest ple, ens vam trobar un altre cop, amb la política de les formes per sobre del contingut, al ser rebutjada la moció en defensa de les afectades per l’ICAM, l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques, per part d’altres grups municipals que van posar la seva atenció en una errada nostra de concepte –que assumim- i no en la importància d’oferir protecció des de l’administració local a la seves veïnes afectades per altes mèdiques forçoses i processos jurídics amb aquesta entitat, l’ICAM.

20160808_144326

Un moment del ple de juliol de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat

El ple de la marmota

El ple de juliol de l’Ajuntament de l’Hospitalet va destacar per la seva reiteració i es va convertir en una metàfora de la discrecionalitat de l’equip de govern del PSC a la ciutat, a l’hora de posar en marxa les decisions aprovades pel propi ple municipal. Per segona vegada, la CUP-Poble Actiu va assolir aprovar la moció relativa a l’aturada de l‘externalització del servei d’atenció telefònica, el 010, que fins ara i des de desembre de 2014 ha estat gestionat per una empresa privada per l’encàrrec a l’Ajuntament de Barcelona (en el marc d’un conveni amb l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat).

Davant la nul·la voluntat de l’equip de Govern d’acatar la decisió aprovada al ple de desembre de 2015, el grup municipal CUP Poble-Actiu va decidir tornar a presentar el mateix text per evidenciar com l’alcaldessa, Nuria Marín i el seu equip, treballen d’esquenes a la legitimitat de la cambra de representació local. Quelcom que es ratifica amb l’aprovació per part de la Junta de Govern Local del passat 12 de juliol, traient a concurs públic la gestió del servei d’atenció ciutadana multicanal (010) i que preveu que des d’aquest proper mes de novembre, sigui gestionat per una empresa privada.

CUP-PA no va ser l’únic partit que va apostar per recordar i evidenciar que l’equip de govern no estava complint amb el seu mandat d’engegar les decisions aprovades al ple municipal. Ciutadans també va aconseguir aprovar per segona vegada en menys d’un any, una moció relativa a la Transparència i la millora de la tasca de control i fiscalització dels regidors/es de l’oposició.

Cap persona és il·legal

Cal destacar, entre las mocions d’altres grups, la relativa al tancament del CIE de Barcelona, així com garantir el dret a la lliure mobilitat al municipi de l’Hospitalet de Llobregat de totes les persones, independentment del seu origen i també posar fi a les identificacions i detencions basades només en criteris racials i racistes. Una moció a la que ens sumem ratificant cadascun dels acords i posant l’èmfasi en que cap persona es il·legal. També es van aprovar amb unanimitat un parell de mocions de CiU relatives a la instal·lació de més desfibril·ladors i  espais de circuits d’exercici als espais públics de la ciutat, així com posar de nou en funcionament el servei d’entrega a domicili dels mercats municipals, demanat per ERC en una de les seves mocions.

CIE_OK

Protestes davant el CIE de Zona Franca de Barcelona Foto: Tanquem els CIES

Defensa del dret a emmalaltir amb dignitat

Respecta a la segona moció presentada per la CUP-PA, el text buscava oferir suport a les veïnes de la ciutat afectades per altes mèdiques forçoses per decisions de l’ICAM i donar suport a la plataforma recentment constituïda: PAICAM (Plataforma d’Afectades per l’ICAM) i les seves demandes. Durant els últims mesos, i fins i tot anys, s’ha detectat un increment significatiu del nombre d’altes mèdiques promogudes per l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques, l’ICAM.

Altes forçoses dictades, en molts casos, sense seguir criteris mèdics i en contra de l’opinió tant dels facultatius de capçalera, com dels propis pacients. De la mateixa manera, les denúncies d’unes actituds, protocols d’atenció i funcionament de l’ICAM per part de la recentment constituïda Plataforma d’Afectades per l’ICAM i l’INSS han posat de manifest greus deficiències i agressions a les pacients, des d’un organisme que hauria de vetllar per la seva salut.

PAICAM

Protesta de la PAICAM davant els jutjats a l’Hospitalet de Llobregat Foto: PAICAM

Aquest increment de les altes mèdiques forçoses es produeix, en paral·lel, a un important descens de la durada de les baixes i les incapacitats. Així, al 2005 la durada mitjana de les incapacitats temporals a Catalunya era de 37,8 dies. Deu anys més tard, ja només era de 29,3 dies i durant els primers quatre mesos del 2016 encara ha baixat més i se situa en 23,7 dies.

La moció estava plantejada per tal d‘oferir compromisos concrets lligats a l’orientació jurídica que sovint necessiten aquestes persones malaltes i fer-ho des de les competències locals. El PSC i els seus socis de govern no adscrits van aprofitar aquesta errada nostra per tal d’ometre el veritable contingut i esperit de la moció, posant el focus en aquesta errada i votant en contra de la majoria dels acords que proposava la pròpia moció.

La nostra errada va ser definir una sèrie de compromisos locals i fer-ho des del consell Municipal de la Salut, ens col·legiat de participació sectorial a la ciutat que no existeix per les modificacions conseqüència de la Llei de Grans Ciutats, tot i que encara es troba actiu al web municipal. Demanem disculpes per la nostra errada, donem tot el nostre suport a la PAICAM i exigim que es deixin d’aplicar criteris economicistes i s’apliquin només raons mèdiques des de l’ICAM a la hora d’avaluar la capacitat de les persones, per tornar a treballar, especialment d’aquelles amb afectacions cròniques.

Nomenament i enuig

Comença a ser habitual que els enfrontaments polítics  es repeteixin a cada ple. Cs versus trànsfugues. Cs i PP versus ERC. Potser, un dels moments més surrealistes vist durant aquest ple ha estat quan per una errada de lectura, el grup municipal de Ciutadans es va equivocar votant la moció d’Esquerra Republicana de Catalunya relativa a la petició de dimissió del ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz.  Amb aquesta errada, Cs donava suport amb el seu vot a un acord a favor a la creació “d’un nou país lliure de corrupció”. La presidenta del ple i alcaldessa, Nuria Marín, es va negar a canviar la votació ja emesa amb el conseqüent enuig del portaveu de Ciutadans.

Al ple de juliol, també, David Quirós va prendre possessió del càrrec de regidor a l’Ajuntament, un cop formalitzada la renúncia de Mercè Perea, després d’haver estat escollida diputada al Congrés dels Diputats. A partir d’ara, David Quirós estarà al capdavant de la Regidoria de Cultura, d’Innovació Social i del Districte III (Santa Eulàlia – Granvia Sud). Amb aquest nomenament, torna a canviar l’organigrama de l’equip de govern local de l’Hospitalet.

PLe_5

MOCIONS DELS GRUPS MUNICIPALS

 1. Moció per donar compliment a l’acord del ple de desembre celebrat el 22/12/2015 que va aprovar per unanimitat la moció per millorar la transparència en la seva vessant de control i fiscalització del govern i la gestió municipal

Moció que manifesta la manca de compliment dels acords del ple davant la petició de modificació del ROM (Reglament Orgànic del Ple de l’Ajuntament). L’objectiu és establir l’accés sense restriccions, del regidors/es d’oposició als Departaments i Serveis d’aquesta corporació, per tal d’examinar els expedientes en tràmit i els conclosos.  El posicionament de la CUP-PA és clar en aquest sentit: reivindiquem que es compleixen les mocions aprovades i que es comenci a treballar de forma transparent i participativa amb totes les forces polítiques per la modificació del reglament Orgànic del Ple (ROM)

Moció del grup municipal de Ciutadans:

A favor: CUP-PA, CiU, ERC, PP, ICV/EU/P PSC..
En contra: Els dos regidors no adscrits van votar en contra de tots els acords, a excepció del primer
Aprovada


 1. Moció sobre el tancament definitiu del CIE de Barcelona

Moció que exposa la voluntat del ple de l’Hospitalet de contribuir des de l’administració local al tancament definitiu del CIE (Centre d’Internament d’Estrangers) de Barcelona, així com a eradicar el racisme de la ciutat i aturar les identificacions racials i les deportacions exprés. Des de la CUP-Poble Actiu subscrivim tota la moció i els seus acords i ens mostrem molt crítics amb les actituds i posicionaments de grups com el Partit Popular que defensen els CIEs, forats negres del drets humans, insistint sempre en la falsa idea de que no són presons.

Moció del grup municipal de ICV/EU/Pirates:

A favor: CUP-PA, CiU, ERC, PSC i regidors no adscrits
En contra: PP (en contra acords 1, 3, 4, 5 i 6) Cs (en contra acords 2, 3, 4, 6 i 7) PSC (en contra acord 2)
Aprovada


 1. Moció per a la instal·lació dels bancs per seure,reclamats pels veïns i veïnes del carrer Rodés)

Moció que demanava la instal·lació de bancs al carrer Rodés, fent-se ressò de la reclamació d’algunes veïnes d’aquest carrer. Amb aquesta moció es va veure com els processos de participació veïnal posats en marxa pel PSC no promouen el consens i tampoc són gens transparents, ja que aquests bancs que ara es reclama que es tornin a instal·lar, havien estat retirats a petició d’alguns/es veïns/es, dins d’un suposat procés de participació al barri.

 Moció del grup municipal de ICV/EU/Pirates:

A favor: CUP-PA, CiU, ERC, PP, Cs, PSC i regidors no adscrits (unanimitat) A

Aprovada


 1. Moció de Programari Lliure

 Moció per apostar per la migració a tecnologies de lliure llicenciament, el programari de l’administració municipal de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i les seves empreses municipals.

Moció del grup municipal d’ICV/EU/Pirates amb esmena acceptada de CUP-PA per tal d’incloure també formats lliures

A favor: CUP-PA, CiU, ERC, PP, PSC i regidors no adscrits

Abstenció: PP

Contra: Cs va votar contra els acords 2, 3, 4 i 5
Aprovada


 1. Moció per a la millora de serveis i seguretat al parc metropolità de Les Planes

Des de la CUP-Poble Actiu entenem que els parcs i d’altres zones verdes, com a pulmó de la ciutat, han d’esdevenir oberts a les veïnes. Nosaltres no entenem que es limiti l’accés a les zones de lleure, si bé considerem que cal establir protocols de seguretat adequats a l’entorn, per tal de garantir que tothom pugui gaudir sense risc. Per això ens posicionem en contra del 4rt acord d’aquesta moció que volia estudiar l’opció de tancar el parc Les Planes, establint-ne un horari d’accés al mateix.  Però sí vam votar a favor de la ubicació dels serveis públics i la millora de la zones infantils, així com de regular l’accés de vehicles no autoritzats al parc, dels acords 1r i 2n. El nostre grup es va abstenir a l’acord 3r, relatiu al replantejament del pla de seguretat del parc.

Moció del grup municipal del Partido Popular
A favor acords 1, 2: CUP-PA, CiU, ERC, ICV/EU/P, Cs, PSC i regidors no adscrits

Abstenció: CUP-PA (acord 3)

Contra acord 4:  CUP-PA, CiU, ERC, Cs, PSC i regidors no adscrits

Aprovada parcialment


 1. Moció per replantejar el servei de recollida de mobles i estris vells a l’Hospitalet

Aquesta moció posava sobre la taula la manca d’optimització d’un servei que és molt car per a la ciutat i també d’altres grups politics com el Partit Popular posaven l’accent sobre l’ incivisme i les sancions per sobre d’oferir alternatives a les veïnes. Aquesta moció va patir modificacions fins a l’últim moment, que van provocar que finalment s’aprovés el punt relatiu a afegir una ruta de recollida extra al servei de recollida a domicili.

Moció del grup municipal del Partido Popular
A favor acords 1, 2: CUP-PA, CiU, ERC, ICV/EU/P,  PSC i regidors no adscrits

Contra: Cs

Conta acord 3:  CUP-PA, CiU, ERC, ICV/EU/P

Aprovada parcialment


 1.  Moció sol·licitant la dimissió del ministre de l’interior en funcions, del govern de l’estat espanyol

Aquesta moció demanava instar al Govern estatal el cessament de Jorge Fernández Díez, després de l’escàndol, un cop es fan públiques les gravacions de converses amb l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya. Aquesta moció va provocar els moments més surrealistes del ple, amb la defensa a ultrança del Partit Popular del ministre en funcions de l’Interior i també amb la votació a favor de Ciutadans, per un error del seu portaveu, d’un acord relatiu a la creació d’un “nou país lliure de corrupció”.

Moció del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya
A favor: CUP-PA, CiU, ICV/EU/P,  Cs, PSC i regidors no adscrits

Contra: PP

Conta acord 3 relatiu a la creació de un nou país: PSC i abstenció no adscrits

Aprovada 


 1. Moció per a la creació d’un servei a domicili pels mercats municipals

Aquesta moció va ser aprovada per tots el partits politics del ple de l’Hospitalet, a excepció de Ciutadans i reflecteix la voluntat d’apostar pel comerç local i de proximitat de la nostra ciutat.

Moció del grup municipal de Esquerra Republicana de Catalunya
A favor: CUP-PA, CiU, ICV/EU/P, PP, PSC i regidors no adscrits

Contra: Cs

Aprovada


 1. Moció per ampliar els espais cardioprotegits de la ciutat

 Amb unanimitat, el ple va aprovar la ampliació d’espais cardioprotegits amb l’estudi per a l’instal·lació de més desfibril·ladors a l’Hospitalet.

Moció del grup municipal de Convergència i Unió
A favor: CUP-PA, ERC, ICV/EU/P, PP, Cs, PSC i regidors no adscrits

Aprovada 


 1. Moció per incrementar el nombre de circuits d’exercici als espais públics de la ciutat

Moció per fer un estudi per tal de localitzar els espais públics amb més afluència de gent gran (parcs, places…) amb l’objectiu de poder elaborar un pla per fer que a cada barri existeixi un espai públic dotat d’un circuit d’exercici pensat especialment per a la gent gran o persones amb mobilitat reduïda.

Moció del grup municipal de Convergència i Unió
A favor: CUP-PA, ERC, ICV/EU/P, PP, Cs, PSC i regidors no adscrits

Aprovada


 

 1. Moció per aturar l’externalització del servei telefònic d’atenció ciutadana

Per segona vegada la CUP-Poble Actiu va assolir aprovar la moció relativa a aturar l’externalització del servei d’atenció telefònica 010, que fins ara ha estat gestionat per una empresa privada des de l’Ajuntament de Barcelona. Front la nul·la voluntat de l’equip de Govern d’acatar la decisió aprovada al ple del desembre passat, el grup municipal CUP Poble-Actiu va decidir tornar a presentar el mateix text per evidenciar com l’alcaldessa, Nuria Marín i el seu equip, treballen d’esquenes a la legitimitat de la cambra de representació local. Quelcom que a més a més, es suma a la decisió aprovada de forma unilateral per la Junta de Govern Local del passat 12 de juliol, de treure a concurs públic l’atenció telefònica i multicanal a la propera  tardor. També va ser sorprenent l’abstenció del grups municipals de CiU i PP que set mesos abans havien votat a favor dels mateixos acords.

Moció del grup municipal de CUP-Poble Actiu

A favor: ICV/EU/P, Cs, ERC, i regidors no adscrits

Abstenció: CiU i PP

Contra: PSC

Aprovada


 

 1. Moció en defensa dels treballadors i treballadores afectats per l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM), exigir el final de les altes mèdiques injustificades i reivindicar el dret de les persones a emmalaltir amb dignitat

 Amb la voluntat d’aterrar la defensa de les persones afectades per altes mèdiques forçoses o desacords a temes de sol·licituds d‘invalidesa, a les competències i compromisos concrets des de l’Ajuntament de l’Hospitalet, el grup municipal CUP-Poble Actiu va presentar una moció que volia oferir suport a les veïnes de la ciutat afectades per l’ICAM i les seves altes forçoses. El PSC i els seus socis de govern no adscrits van aprofitar una errada nostra per tal d’ometre el veritable contingut i esperit de la moció i posar el focus en aquesta errada, votant en contra de la majoria dels acords proposats. La nostra errada va ser definir una sèrie de compromisos locals i fer-ho des del consell Municipal de la Salut, ens col·legiat de participació sectorial a la ciutat que ara ja no existeix per les modificacions conseqüència de la Llei de Grans Ciutats, tot i que encara es troba actiu al web municipal.

Moció del grup municipal de CUP-Poble Actiu

A favor tota la moció:  ICV/EU/P

Abstenció: CIU

A favor acord 1: ERC, Cs i PP

A favor acord 3: PP i CS

A favor acords 4, 5: Cs

A favor acords  6, 7, i 8: ERC

A favor acord 8: ERC, Cs, PSC i regidors no adscrits

Contra acords 2, 4, 5, 6, 7: PSC, PP i regidors no adscrits

Contra acords 6 i 7: Cs

No Aprovada