El ple municipal hauria de ser l’eix central de l’actualitat de la ciutat i la principal eina de transparència de l’equip de Govern local, a l’abast de les veïnes i veïns. Però, la burocràcia marca els ritmes de tal manera que qui té el bastó de comandament de l’alcaldia, té el poder de decidir allò que s’ha de parlar a cada moment i de camuflar entre mil terminis, papers i informes, juntes i comissions, les decisions que realment configuraran el futur de la ciutat.

20160927_170216

Tanmateix, una de les poques oportunitats dels partits de l’oposició de portar els temes que importen al debat públic, és el ple municipal que es celebra cada mes. I, encara que a l’última sessió celebrada el 27 de setembre sí va estar present el PDU Granvia  -tema central de l’actualitat local-, no es va parlar de les decisions unilaterals de l’equip de Govern que estan posant els fonaments d’un model de ciutat d’especulació urbanística i gentrificació 2.0. Nuria Marín i el seu equip han vist una oportunitat i l’estan agafant: capitalitzar políticament el branding de grans multinacionals (Planeta, Circ du Soleil…) perquè els seus logos siguin els que “il·luminin” el nou skyline de la ciutat. Aquest skyline que vindrà delimitat pel PDU Granvia-Llobregat.

A l’últim ple municipal, celebrat el passat 27 de setembre, les mocions han estat tan variades com singulars. Destaca l’aprovació de la moció conjunta presentada a iniciativa de ICV-EUiA-Pirates, amb ERC i CUP-Poble Actiu, per donar forma a un protocol contra les agressions sexistes a les festes majors i altres grans esdeveniments de la ciutat.

També, la moció presentada per CUP-Poble Actiu sobre la importància d’oferir lavabos públics 24 hores i gratuïts a les veïnes, veïns i visitants de l’Hospitalet de Llobregat que va ser aprovada amb el suport de la  gran majoria del ple.

En aquesta ocasió, com és habitual, el contingut d’altres mocions ha evidenciat en l’escenificació del ple els blocs i eixos partidistes on, obrir certs debats, els permet col·locar-se. PP i Cs, un cop més, van apostar per textos on reafirmar el seu nacionalisme espanyol i atacar al procés sobiranista, fins i tot votant en contra de donar suport al Correllengua 2016. Mentre, altres partits de l’oposició es decantaven per mocions com la d’implementar el servei telemàtic de pagament de la zona blava, oferir a comerciants i empresaris (sense cap criteri, ni distinció) anuncis gratuïts a la televisió pública de l’Hospitalet o reiterar la voluntat de recuperar la masia de Can Rigalt.

Tampoc van faltar les mocions ben intencionades, fàcils d’aprovar i allunyades de mesures de calat o impacte social directe. Més circuits esportius a l’aire lliure, instar a d’altres administracions perquè donin més recursos a programes educatius de segona oportunitat o Formació Professional Inicial i promoure el Futtoc.

futtoc

La instal·lació de taules de Futtoc (barreja de futbol i ping pong) va ser una d’aquestes mocions on tots els partits, a excepció de la CUP-Poble Actiu, van votar-hi a favor. És esport, és a l’aire lliure, no té posicionaments complexos. Aprovada. Quan es va abordar aquest tema a l’assemblea de la candidatura CUP-Poble Actiu ningú sabia de quin esport es tractava, ni tampoc perquè el PP deia en el seu text que les taules de ping-pong de la ciutat estaven abandonades i sense ús, així en general. Vam votar en contra d’aquesta moció, perquè és un esport minoritari, no és una aposta per l’esport en equip i perquè creiem que l’interès per aquesta nova modalitat o mètode d’entrenament futbolístic no deixa de ser un moda amb la qual els creadors de la disciplina i l’empresa que fabrica la patent de la taula homologada, estan obtenint beneficis a costa de diners públics.

D’altra banda, també cal remarcar que un error tècnic va impedir la retransmissió en streaming del ple al LH Digital. Un ple en el qual va prendre la paraula una de les 2 Associacions de Veïns de Bellvitge. Un veterà i conegut representant de l’entitat va voler així comprometre públicament a Francesc Belver, tinent d’alcalde, i a l’alcaldessa Núria Marín, perquè quedés constància de les seves promeses respecte a no construir ni urbanitzar a la zona de Cal Trabal afectada pel projecte PDU Granvia-Llobregat. L’AVV Bellvitge va fer públic al ple que havien mantingut «moltes» reunions amb el Govern, mostrant així la discrecionalitat amb que Marín i Belver tracten la representativitat de les entitats segons les seves afinitats, ja que amb AVVIB (Associació de Veïns Independent de Bellvitge) no s’hi han reunit mai, encara que AVVIB va sol·licitar a l’equip de Govern diverses vegades tenir una trobada formal per parlar del PDU Granvia-Llobregat i les seves conseqüències per al barri de Bellvitge.

20160927_170713

Aquesta indiferència per l’opinió i necessitats reals de las persones que viuen a l’Hospitalet també va a ser comentada al ple, per part del regidor de  CUP-Poble Actiu, Khristian Giménez, quan va criticar que l’Ajuntament continués endavant amb la reordenació urbanística al barri de Sanfeliu sense escoltar la voluntat de les veïnes expropiades de cases familiars per tal de garantir els seus drets i la seva forma de vida.

El ple de setembre va durar exactament 5 hores i 38  minuts, durant els quals no es va parlar ni una paraula sobre els grans titulars de la setmana. Com, per exemple, el fet que l’Ajuntament hagi cedit en un règim extremadament favorable, al grup Planeta Formació, l’edifici dels antics jutjats a l’Avinguda Josep Tarradelles i Joan perquè el gegant editorial, mediàtic i ara també capdavanter en formació privada,  crei una macro seu a l’Hospitalet. Tampoc es va justificar o es va explicar per part de l’equip de Govern que s’hagi signat un acord amb el Circ du Soleil perquè instal·li la seva carpa a Bellvitge, des de 2018 a 2030. Un gegant multinacional de l’espectacle circense amb el qual no poden competir els circs tradicionals i que no es podran permetre la immensa majoria de les veïnes i veïns de l’Hospitalet (el preu per entrada oscil·la entre els 40 i els 112 euros). Tampoc es va debatre sobre les conseqüències, deutes i herències del Pla urbanístic de la Plaça Europa, ni sobre la projecció hotelera i turística que l’equip de Govern perfila des de fa mesos.

Durant les 5 hores i 38 minuts es va parlar, però, d’allò que va dir o no Inés Arrimadas al Parlament, sobre quant costa un sonòmetre i fins i tot hi va haver temps de sentir algun acudit.

MOCIONS CONJUNTES

Moció en suport al Correllengua 2016 

Moció per donar suport al Correllengua com a instrument reivindicatiu de la societat a favor de la plena normalització en l’ús social de la llengua arreu dels territoris de parla catalana i a favor de la seva unitat.

Aprovada

A favor: PSC-CP, ICV-EUiA-Piratas, ERC, CiU i CUP-PA

En contra: PP i Cs


Moció per un protocol contra les agressions sexistes a les festes majors i altres esdeveniments de la ciutat 

Moció per refermar la condemna de l’Ajuntament a totes les formes de violències sexuals que pateixen les dones i reconèixer el dret de les dones a viure sense violència masclista i posar tots els mitjans al seu abast per erradicar-la. I per elaborar, o bé emmarcar i diferenciar dins el Pla d’Actuació Integral de prevenció i tractament de la violència contra les dones a la ciutat de l’Hospitalet, un protocol contra les agressions sexistes a les festes majors i esdeveniments festius de forma participativa, implicant a totes les entitats, els agents involucrats i els espais d’esdeveniments que es desenvolupen a la ciutat.

Aprovada

A favor: Unanimitat (PSC-CP, ICV-EUiA-Piratas, ERC, CiU, PP i Cs i CUP-PA)


MOCIONS INDIVIDUALS

PSC

Moció reclamant la creació de més recursos educatius de segona oportunitat per als joves de la ciutat 

Per la retirada de la LOMCE, perquè l’Estat i la Generalitat acordin canvis normatius per tal de simplificar, promoure i incentivar l’accès al sistema de certificacions de competències professionals dels joves i adults que han adquirit la seva professionalitat a través de l’experiència laboral i que l’Estat transfereixi més recursos al Govern de la Generalitat per tal d’universalitzar els programes de Formació Inicial a la nostra ciutat, adreçats al conjunt dels joves sense graduació i  especialment, als alumnes amb necessitats educatives especials.

Aprovada

A favor: PSC-CP, ICV-EUiA-Piratas, ERC, CiU, PP i Cs

CUP-PA va votar a favor de la primera part de la moció, es va abstenir al segon acord i va votar en contra del tercer davant la no acceptació per part del PSC d’una esmena proposada per la pròpia CUP-PA que inclogués explícitament que fossin els centres públics els que gestionessin les certificacions de competències i oferissin la Formació Inicial i de segona oportunitat.  El rerefons d’aquestes esmenes al plantejament inicial dels acords proposats a la moció del PSC és, al nostre entendre, si s’avança o no en la privatització de l’educació pública d’aquest país i amb aquesta qüestió serem inflexibles. Sempre amb la pública. Per evitar la deriva privatitzadora.


CIUTADANS

Moció per endarrerir l’aprovació del PDU Granvia-Llobregat i la realització d’una consulta a la ciutadania de l’Hospitalet per a la seva aprovació 

Moció que demanava instar a l’elaboració d’un estudi que determini la viabilitat de realitzar una consulta a la ciutadania de l’Hospitalet, en relació amb el PDU Granvia-Llobregat i per instar a la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’àmbit metropolità de Barcelona i al Conseller de Territori i Sostenibilitat a retardar l’aprovació provisional i definitiva del PDU Granvia-Llobregat fins que es conegui el resultat de l’estudi i en el seu cas, de la consulta referent al primer acord.

Aprovats l’acord 1 i 3

No aprovat el 2

A favor: ICV-EUiA-Piratas, ERC, PP, Cs i CUP-PA

En contra: PSC, No adscrits. CiU va votar en contra a l’acord número dos.


Moció per ratificar que aquest ajuntament ajustarà la seva actuació al marc de la constitució espanyola i no acatarà llei o cap norma que la contravingui 

Aprovada

A favor: PSC, PP i Cs

En contra: ICV-EUiA-Piratas, No adscrits, CiU i CUP-PA

 


ICV-EUiA-Piratas

Moció per l’impuls de circuits esportius a l’aire lliure a l’Hospitalet de Llobregat 

Moció que demana que una comissió formada per l’equip de Govern, tècnics municipals, grups polítics i entitats esportives de la ciutat planifiqui zones i models d’implantació específics per la creació d’instal·lacions esportives de llarg recorregut per un ús mínim de 10 anys. Amb l’objetiu de que cada parc, barri o unitat veïnal a decidir, comptin amb un circuit dedicat a això. Amb una prova pilot al 2017.

Aprovada

A favor: Unanimitat (PSC-CP, ICV-EUiA-Piratas, ERC, CiU, PP i Cs i CUP-PA)


PP

Moció de rebuig a l’estudi del procés constituent 

A favor: PP, PSC i Cs

En contra: ICV-EUiA-Piratas, ERC, CiU i CUP-PA

Aprovada


Moció per a la revisió i possible actualització del PGM del sector Can Rigalt

Moció que insta a l’Ajuntament a vetllar per la vigilància i seguiment de neteja a la zona de Can Rigalt per a la conservació de la masia, garatint la no ocupació i usos indeguts instant a tercers propietaris a la seva conservació. També, al segon acord, fer un estudi sobre les prioritats de la ciutat i concretament al barri de Pubilla Casas en relació amb la zona de Can Rigalt, preservant la zona verda de 6 hectàrees i actualitzant el disseny i cost del projecte, així com el seu finançament i proposant per tant, les modificacions necessàries al PGM.

Aprovada

La moció s’aprova per unanimitat amb la abstenció de CUP-Poble Actiu a l’acord 2.


Moció per a la instal·lació de taules exteriors (barreja de futbol i pin pon) com a una alternativa més per a les zones verdes i parcs de la ciutat 

Moció que insta a l’Ajuntament a estudiar la implantació de taules de FUTTOC (barreja de futbol i ping-pong) a parcs i instal·lacions esportives de la ciutat i que es reemplacin les taules de ping-pong quan hagin de ser reparades o reemplaçades.

Aprovada

A favor: PSC-CP, ICV-EUiA-Piratas, ERC, CiU, PP i Cs

En contra: CUP-PA

Aclariment vot en contra: Es tracta d’un esport molt minoritari (es desconeix el nombre de practicants), sense federació i amb una inversió poc justificable (la moció exposa que el seu creador és un ex-jugador de l’Hospitalet o que futbolistes famosos en fan exhibicions). Des de la CUP-PA apostem per equipaments/inversions que primer de tot no siguin només una moda i que en segon lloc, facilitin l’esport i el joc en equip: futbol, bàsquet, handbol o Korfbal (un esport mixt), per posar-hi alguns exemples.  A més a més, la moció parla sobre les taules de ping-pong, el seu estat i el seu poc ús, és per això que hauríem de preguntar quin protocol es fa servir per determinar si s’instal·len o no i a on es fa, un equipament d’aquest tipus? On són les dades que sustenten afirmacions tan agosarades sobre l’ús de determinades instal·lacions esportives a l’espai públic?


ERC

Moció per la conservació i recuperació de la masia de Can Rigalt com a patrimoni de la ciutat 

Instar al propietari o propietaris del Polígon 1 del sector de Can Rigalt a la cessió de la Masia de Can Rigalt a l’Ajuntament de l’Hospitalet. Sancionar i estudiar les accions legals necessàries envers els propietaris de la Masia de Can Rigalt per la manca de manteniment del patrimoni arquitectònic. Instar als propietaris de Can Rigalt a conservar la zona i netejar els terrenys, així com sancionar i emprendre accions legals envers els propietaris dels terrenys de Can Rigalt que no conservin aquests terrenys en bon estat.

Aprovada per unanimitat


CIU

Moció per implementar el pagament telemàtic a la zona blava de la ciutat

Moció per implementar el sistema de pagament telemàtic a la zona blava i àrees verdes de la ciutat, en el moment que tecnològicament sigui possible. Tot això durant l’any 2017.

Aprovada

A favor: PSC-CP, ICV-EUiA-PIRATES, ERC, CiU, PP i Cs i

En contra: CUP-PA

Aclariment vot en contra: Tal i com vam fer el passat mes de novembre, tornem a votar en contra d’aquesta moció. El nostre posicionament és contrari al pagament per aparcar a l’espai públic i tampoc entenem perquè es torna a presentar aquesta iniciativa si al seu moment el Govern va aprovar l’esmentada moció i a les comissions informatives del passat dimarts es va fer públic l’estat dels tràmits per tal d’implementar en breu, el pagament telemàtic a la zona blava de la ciutat.


Moció per facilitar que els comerciants i empresaris de L’Hospitalet puguin anunciar-se a la TV L’H 

La moció volia estudiar una tarifa reduïda destinada a facilitar que les empreses i els comerços de l’Hospitalet es puguin anunciar a Televisió L’Hospitalet tot dotant-les d’un marc legislatiu i regulador. També estudiar la possibilitat de la creació d’un espai a la Televisió de l’Hospitalet per a la promoció i divulgació dels comerços i empreses de la ciutat.

No aprovada

A favor: No adscrits, Ciu, ERC, PP,

En contra: PSC, Cs, CUP-PA

Abstenció: ICV-EUiA-Pirates


Moció per a la instal·lació de lavabos públics a L’Hospitalet de Llobregat 

Realitzar un breu estudi intern dels edificis municipals per districtes, de tal manera que es triïn un mínim de dues instal·lacions adients a cada barri per obrir a la ciutadania segon criteris de situació, accessibilitat i horaris més amplis, els seus lavabos com urinaris de referència, lliures, gratuïts i de fàcil accés des del carrer.  Aquest estudi recollirà també les propostes rebudes dels diferents gremis, associacions de veïns i col·lectius diversos de la ciutat. Fer un estudi per a determinar si es millor la instal·lació addicional i manteniment de lavabos públics, oberts 24 hores, de caràcter fix i gratuït a la ciutat per cobrir les necessitats de les seves veïnes i visitants en punts crítics per les seves particularitats i gran afluència de públic, com per exemple, a la sortida del Metro de les parades de Santa Eulàlia, Torrassa, Florida i Avinguda Carrilet. O que aquestes noves instal·lacions podrien ser substituïdes per altres ja existents dins les instal·lacions municipals que puguin obrir les 24 hores i comptarien amb espai per canviadors de nadons unisex. També la bona previsió i una equilibrada instal·lació de lavabos de caràcter temporal, en casos eventuals, com són les fires, mercats, festes majors o actes culturals amb una gran assistència de visitants.

Aprovada per unanimitat

amb la esmena del PSC de fer un estudi de viabilitat, costos i idoneïtat sobre com donar resposta als barris, per tal comptar amb lavabos públics oberts 24 hores i gratuïts. I amb el vot en contra dels no adscrits a l’acord 5.