El Pla Director Urbanístic Granvia-Llobregat reserva fins al 10% de l’espai per a l’ús turístic, malgrat la proximitat d’un vial d’alta circulació per a mercaderies perilloses, amb el conseqüent risc químic que ha obligat a redefinir el seu traçat i a costa d’augmentar l’elevadíssima ràtio de densitat de població, a l’Hospitalet. L’equip de govern del PSC a l’Ajuntament, vol acollir el model de turisme intensiu que Barcelona rebutgi i aprofitar la proximitat geogràfica amb el Port i la Fira de Barcelona, sense tenir en compte les conseqüències sobre la salut de les veïnes, l’ecosistema natural del Delta del Llobregat o la última zona agrícola de l’Hospitalet.

hotel-hesperia-tower-en-barcelona

L’Hospitalet de Llobregat s’enfronta a un nou repte històric. La realitat sociogeogràfica de l’Hospitalet podria canviar per sempre si la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, aprova definitivament el nou Pla Director Granvia-Llobregat (PDU Granvia d’ara en endavant) que contempla la construcció de fins a 26 gratacels. El final de l’última zona agrària de la ciutat i una reordenació viària i urbanística que obre la porta a interessos especulatius privats.

Aquest PDU Granvia, que afecta al 8% del total del territori de l’Hospitalet de Llobregat (més d’un milió de metres quadrats), està redactat d’esquenes a l’opinió, als interessos i a la supervisió dels veïns i veïnes de l’Hospitalet i respon a interessos comercials i lucratius de grans empreses. El PSC al govern local ja ha iniciat contactes i reunions amb el sector hoteler i ha anunciat que és possible que, gairebé una desena dels nous 20 establiments hotelers als quals preveu atorgar llicències, podrien ubicar-se dins de l’àmbit del PDU Granvia. L’actual document del pla urbanístic PDU Granvia està pensat i dissenyat per persones que no resideixen al municipi, ni suporten els alts nivells de trànsit rodat de la zona, ni la contaminació atmosfèrica, ni la pressió demogràfica d’una densitat només comparable amb ciutats del continent asiàtic.

El PDU tindrà serioses repercussions si s’acaba duent a terme i serà el principi de la normalització i implantació a la ciutat del model de turisme intensiu que desborda Barcelona. Des del grup municipal CUP-Poble Actiu rebutgem aquest model econòmic que precaritza el treball, especialment en sectors com les treballadores de la neteja o les cambreres d’hotel, i que anteposa els interessos del «lobby» turístic i les grans cadenes hoteleres, per sobre de la qualitat de vida i les veritables necessitats de les veïnes de l’Hospitalet.

El Pla Director Urbanístic Granvia-Llobregat reserva

fins al 10% de l’espai per a l’ús turístic

De la mateixa manera, ens sembla molt preocupant que l’equip de Govern local, liderat per Nuria Marín, aposti per aquest model de turisme intensiu a qualsevol preu: posant en risc químic i circulatori l’arribada dels turistes en el traçat, acabant amb l’última zona agrícola de l’Hospitalet i l’últim pulmó verd de la ciutat, així com destruint la connexió natural de Cal Trabal amb el Delta del Llobregat, espai verd al que pertany i que és a més a més, un entorn d’especial protecció ambiental, zona migratòria i dormidor d’espècies protegides (reconeguda al llibre blanc de la UE com IBA –Important Bird Area-) i el llegat de la història d’una ciutat.

pdu_vista_granvia

L’aparició d’apartaments turístics il·legals a l’Hospitalet de Llobregat, així com les polítiques municipals en constant esforç per integrar-se sota el paraigües i la marca Barcelona, fan que el nostre grup municipal apel·li a la identitat i personalitat pròpies del municipi i ens oposem a un model que persegueix que la nostra ciutat sigui considerada un barri més de Barcelona, diluint la història, particularitats i el llegat de l’Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat més poblada de tota Catalunya. El PDU Granvia es troba actualment en fase d’exposició pública i totes les persones que ho desitgin poden presentar les al·legacions que considerin oportunes, fins al dia 8 d’octubre seguint la campanya de la plataforma veïnal No Mes Blocs – Salvem l’Hospitalet que evoca les famoses lluites de barris com Bellvitge, durant els anys 70, contra la massificació i l’urbanisme especulatiu i inhumà, als seus veïnats.