article-octubre-16Article publicat a El Diari de l’Hospitalet de Llobregat. Octubre 2016

#LHenVenda són una sèrie d’articles de la CUP-Poble Actiu on s’explica com s’està desenvolupant una manera de fer política municipal, per part del govern local del PSC. Un model, on els beneficis i aprofitaments dels recursos i patrimoni públics es posen a l’abast del interessos privats. On es deixa de parlar de l’Hospitalet de Llobregat, per tal d’alimentar el concepte de la gran Barcelona o l’àmbit metropolità. Amb aquesta metodologia política l’Ajuntament, per una banda renuncia a la primera línea d’acció política i per l’altra, li permet cedir la seva responsabilitat i capacitat executiva a organismes supramunicipals més opacs i allunyats de la ciutadania, com ara la diputació de Barcelona, l’AMB o el Consell Comarcal del Barcelonès, amagant així les seves intencions darrera d’unes altres sigles. 

Endesa, Repsol, Telefónica, Gas Natural han estat empreses públiques venudes pels governs de torn, a l’empresa privada, privatitzant serveis públics. Des del 2012, la Generalitat ha malvenut 40 immobles a Barcelona, que han anat a parar a mans d’empreses i fons d’inversió privats. El govern català segueix a moltes de les finques com a llogater, pagant en pocs anys a aquestes empreses la quantitat percebuda per la venda.

Així les coses, en pocs anys allò que era de tots/es ara és d’uns pocs que en treuen profit, sense que la ciutadania se’n beneficiï.

A l’Hospitalet aquesta manera de fer política es pot veure a les cessions demanials a empreses privades, d’espais públics com ara: l’edifici dels antics jutjats a Planeta Formació; el nou Mercat de la Florida a Mercadona, el Complex Esportiu Municipal de Tennis l’Hospitalet o a la reserva privilegiada d’espai pel Cirque du Soleil a Bellvitge; pretenent, per a més inri, vendre aquests favors a grans empreses, com a beneficis per a la ciutat.

cirque-du-soleil-2

Imatge d’un dels muntatges de les carpes del Circ Du Soleil

Aquesta figura jurídica: la concessió demanial, seria l’expressió més gràfica de com es renuncia a afrontar reptes i decisions polítiques. Com s’abandona el patrimoni municipal, com es crea així una necessitat a la que donar-hi solució. Fins que apareix un actor empresarial que localitza aquests equipaments o edificis públics. La fórmula perfecta per tal d’obrir un nou nínxol de mercat i extraure’n beneficis del patrimoni de totes i tots. Una connexió entre l’abandonament dels equipaments públics i els plans de viabilitat de macro empreses, que a més a més es venen a l’opinió pública com un gran triomf per a la ciutat que guanyarà activitat, sigui la que sigui. La mateixa activitat que el propi Ajuntament renuncia a engegar.

La concessió demanial suposa que l’Ajuntament cedeixi l’aprofitament d’un edifici o servei públic durant dècades, sempre i quan, l’empresa privada també es comprometi a fer front a les possibles càrregues, generalment obres de millora i adequació de l’immoble. Beneficis a llarg termini, a canvi d’inversions.

20160926_130243-2

Edifici de propietat municipal i cedit a Planeta Formació per part del Govern local del PSC

Entre els beneficis de les empreses concessionàries hi hauria l’exempció de pagar l’IBI, a més a més de la lletra petita beneficiosa als cànons acordats (preu del lloguer, bonificacions…).  Darrere d’aquest patró comú, sempre existeix un triangle on es barregen el patrimoni/recurs públic, l’afany de lucre i la nul·la participació ciutadana a les decisions de cedir aquest bé comú, a un i agent privat.

La manca d’un model de ciutat, on la gestió pública sigui qui lideri els processos de transformació de l’Hospitalet, fa que el govern del PSC contempli Ia inversió privada com l’única fórmula de finançament de millores a la ciutat, evidenciant la falta de voluntat política i d’atreviment per tal d’afrontar tots aquests reptes.

Amb la campanya #LHenVenda analitzarem cas a cas, amb diferents texts (Cas Planeta, Cas Cirque du Soleil, Cas Mercadona, Cas Tennis…). Com es trosseja el patrimoni de totes i com se l’hipoteca durant dècades.