Des de la CUP-Poble Actiu rebutgem la campanya “Treballar a l’hivern” que l’Ajuntament organitza per tal de fer d’enllaç entre grans empreses i joves de classe treballadora.

L’Oficina Jove d’Emancipació (dins de l’Àrea de Benestar i Drets Socials) de lAjuntament de la ciutat, ha inclòs dins del programa “Tardor jove”, la campanya del Consell Comarcal del Barcelonès: «Treballar a l’hivern». Una sèrie de sessions durant el mes d’octubre, a instal·lacions públiques, amb l’objectiu de fer d’enllaç entre joves de la ciutat i empreses multinacionals, com ara Decathlon, Carrefour o Ikea. Tal i com el mateix Ajuntament admet “es realitzarà una primera sessió per treballar en com convertir-nos en el candidat/a ideal […] i una segona sessió, on participaràs en un procés de preselecció directe amb l’empresa”.

cs5hrk_waaaxn3zLa finalitat d’aquestes sessions no és una altra que oferir als i les joves de la ciutat feina precària, mal retribuïda i temporal, durant la campanya de Nadal. Moltes d’aquestes empreses a més a més, sabem per experiència pròpia que són sinònim de precarietat laboral i vulneració de drets fonamentals, com ara el de Llibertat Sindical.

cs5hqirw8aepcps

Així doncs, des de la CUP-Poble Actiu creiem que:

  • Es culpabilitza els treballadors/es que no disposen de feina, dient-lis indirectament que si no en tenen és per culpa seva, perquè no són prou competitius o perquè no tenen les qualitats necessàries. En cap cas des de l’Ajuntament es fa autocrítica, ni crítica cap al sistema econòmic i polític que ens ha portat a tenir un nivell d’atur juvenil del 41’95% entre els joves de 16 a 24 anys, segons l’Idescat.
  • L’Ajuntament admet que fa el paper d’Empresa de Treball Temporal (ETT), organitzant i cedint l’espai a multinacionals per a la contractació temporal de joves.
  • Aquestes sessions demostren la inexistència de polítiques d’ocupació de qualitat per part de l’Ajuntament de la ciutat, així com de la resta d’Administracions públiques, tant a escala autonòmica i estatal, com europea.
  • Posa en evidència que el projecte de la Unió Europea és un projecte de classe i que en el cas dels països del Sud, ens reserva el paper de “servir canyes i tapes” als turistes benestants del Nord, i també a la burgesia del mateix país.

Ens agradaria preguntar-li a al PSC i a l’alcaldessa Núria Marín: després de treballar a l’hivern, què fem?

Per tot això, des de la CUP-PA volem mostrar el nostre ferm rebuig cap a aquest tipus de campanyes. Tanmateix, ens sumem a la denúncia de les organitzacions juvenils Akelharre Jove i Arran, i del sindicat COS, i exigim la retirada immediata d’aquesta campanya. Emplacem a l’Ajuntament de la ciutat i a la resta d’Administracions públiques a treballar per oferir al jovent treballador un model econòmic, industrial i social de futur, amb feina de qualitat, de manera què aquests/es no hagin d’escollir entre marxar a treballar a l’estranger, o ésser explotats/des a casa seva.

Prou precarietat! Volem un Ajuntament al servei del jovent treballador, no de les multinacionals.

Per David Martín, sindicalista a COS – Barcelona i militant a CUP l’Hospitalet