El Ple municipal del mes d’octubre va ser llarg… molt llarg… Va durar 7 hores i 15 minuts. Fins un quart d’una de la nit, quan va arribar el torn de presentar la moció del grup municipal CUP-Poble Actiu i quan arribava el temps per les preguntes a l’equip de Govern local i els precs per part dels grups de l’oposició.  Llavors van començar les presses i el temps per obrir el debat i la confrontació d’idees es va esvair ràpidament, seguint la clara directriu de l’alcaldessa i Presidenta del Ple, que va cridar a la resta de grups per a que tot fossi més àgil… Sembla curiós -tal i com es va remarcar al Ple- que a la sessió on s’abordaven polítiques i estratègies de conciliació, aquest mateix debat es dugués a terme amb horari nocturn.

Al Ple d’octubre cal posar en valor la participació al torn de paraula de la ciutadania, de l’organizació Mujeres Pa’lante. Aquest col·lectiu va demanar als càrrecs electes i a la institució, una protecció davant la dura realitat de les dones sense papers que troben barreres i obstacles per trobar feina, sortir al carrer sense la por de ser detingudes per no comptar amb la documentació adient, etc. Mujeres Pa’lante també va denunciar davant tots els portaveus polítics, el constant bloqueig que sofreixen les persones migrades cada vegada que han de realitzar tràmits burocràtics. Especialment, els relacionats amb temes de estrangeria. Un bloqueig i unes dinàmiques administratives que són un reflex del que aquesta associació defineix com a racisme institucional.

També a la mateixa sessió plenària a l’Hospitalet de Llobregat al mes d’octubre, va parlar el president del Comitè d’Empresa d’Spark Ibérica, qui va explicar el capítol de repressió sindical que va patir el seu company delegat Jordi Celdrán, al ser irregularment subrogat  deixant al treballador en la complicada situació de no tenir feina, ni salari, ni indemnització ni poder accedir a la seva prestació a l’atur fins que no finalitzi la demanda jurídica presentada. El judici per la readmissió serà en un any.

Per altra banda, el regidor de la CUP-Poble Actiu, Khristian Giménez, va defensar la moció de solidaritat amb els 27 encausats pel tancament al rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’any 2013. Unes acciones de protesta davant la negativa del Deganat d’implementar els acords del propi Claustre, per tal de frenar les retallades a la Universitat. Per aquesta acció, la fiscalia demana fins a 11 anys de presó  i unes elevades multes econòmiques, per les 27 persones imputades.  Finalment la moció va ser aprovada.

El Ple d’octubre, a més a més de la qüestió dels horaris també va tenir la seva pròpia ironia. Durant el mateix Ple on es va qüestionar la discrecionalitat i ús partidista de les eines de comunicació institucional, per part de l’equip de Govern de l’Ajuntament, l’alcaldessa va demostrar el seu posicionament i no va dubtar a abandonar el Ple, al mig d’una votació, per a sortir a parlar en directe amb un programa de ràdio de la cadena COPE sobre la crisi del PSOE/PSC i la seva posició al respecte. Fet que entenem des del grup municipal CUP-Poble Actiu, simbolitza encara millor que la pròpia moció, la manca total de voluntat per a afrontar aquestes qüestions. Mostrar un cert respecte per l’únic moment al mes, on s’obre un debat polític sobre qüestions locals de caràcter general i obert a la gent que viu a l’Hospitalet.

Lluny d’expressar -tot i que fos formalment- aquest respecte al moment més àlgid de la representació política municipal (segons la mateixa reglamentació que utilitzen molt sovint com a únic referent de legitimitat), Núria Marín va provocar l’aturada del Ple fins al seu retorn a la sala. Un empat tècnic en la votació d’una moció, per l’absència d’un altre regidor, feia imprescindible el seu posicionament per tal de continuar amb el desenvolupament de la sessió. No et perdis el vídeo d’aquest moment.


Tal i com avançàvem amb anterioritat, a l’hora de presentar la moció corresponent al nostre grup, sigui pel cansament acumulat o per l’horari (00:15h), la moció es va aprovar en un temps rècord. Sense posicionaments, sense interpel·lacions, sense comentaris, sense donar-li el temps que mereix la reflexió sobre una qüestió prou important del funcionament de l’altra política municipal. Un funcionament que totes les persones que viuen des de fa temps als barris de l’Hospitalet, coneixen sobradament. Però potser també pel cansament, el tinent d’Alcaldia Manuel Brinquis, finalment en parla amb inusitada sinceritat. Aquesta moció era la resposta de la CUP-Poble Actiu a una manca de transparència i rigor detectades a través de diverses sol·licituds d’informació oficials, com explica en Khristian al vídeo. «Hem demanat els contractes, convenis, els papers on s’expliqui per què i com es cedeixin espais i locals de totes, a quines entitats i amb quines condicions o acords d’ús. I no n’hem rebut cap». Davant d’aquesta qüestió, el responsable de l’àrea afirma: «Potser perquè no en tenim cap». 37 anys de Govern del PSC a l’Hospitalet després, amb un total de 197 locals municipals cedits a entitats de la ciutat i no disposen de cap documentació que acrediti cap d’aquestes cessions.