L’assemblea CUP-Poble Actiu és conscient que més de 5 hores de Ple Municipal són masses hores per tal de seguir en directe aquest debat institucional, sobre la actualitat política local. És per això que, cada mes, fem un recull dels vídeos que resumeixin els posicionaments del grup CUP-Poble Actiu l’Hospitalet, sobre les qüestions que els diferents grups polítics sotmeten a debat.

Aquí, on reciclem ?

A l’hora de fer la crònica audiovisual del Ple, aquest cop començarem des del final. I és que, desprès de dedicar hores i hores de debat polític municipal a la gestió de residus al municipi, a la polèmica sobre la  contracta de FCC, al criminalitzant i repetitiu «incivisme» de les veïnes i veïns -en paraules de l’equip de Govern i d’altres grups municipals-, a la falta de conscienciació amb el reciclatge… amb tots aquests antecedents, la pregunta  del regidor Khristian Giménez va deixar sense paraules al  regidor responsable  de l’Área, José Castro. Quan el portaveu de la CUP-Poble Actiu l’Hospitalet va demanar, durant els últims minuts del Ple municipal, un aclariment sobre on i com es reciclen els envasos a l’edifici principal de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

Cultura de la Pau vs Cultura de la Defensa?

Al passat ple, CUP-Poble Actiu va presentar una moció que instava a l’Ajuntament a l’adquisició de certs compromisos locals, per considerar l’Hospitalet de Llobregat com a municipi de Cultura de Pau. Una moció que lluny de ser un text només simbòlic, proposava una sèrie de compromisos concrets per a què l’exèrcit i els cossos de seguretat de l’Estat i nacionals no participessin a cap activitat educativa, lúdica o festiva, adreçada als nens i nenes del municipi. També, el compromís institucional per a què l’Hospitalet no aculli actes de caire militar o paramilitar.

Així ho va explicar al Ple el regidor Khristian Giménez:

I aquestes van ser les explicacions de partits com el PP o Ciutadans, que es van esforçar per a desplegar tota una bateria d’eufemismes, sobre el tema:

Davant d’aquest posicionament i aquests arguments, la rèplica del portaveu de CUP-Poble Actiu va incidir en la coherència i el sentit de la reflexió proposades al Ple municipal:

No volem turisme a qualsevol preu, a la ciutat

Sens dubte, al Ple municipal de desembre es va parlar d’un dels grans temes de ciutat, per les seves possibles conseqüències i també per la voluntat del PSC de fer d’aquest un eix econòmic durant els propers anys: el turisme. La moció presentada per ERC oferia la possibilitat de fer públic un discurs contrari a l’hegemònic, sobre els suposats avantatges d’un model de turisme intensiu i a qualsevol preu, que CUP-Poble Actiu l’Hospitalet rebutja frontalment i que d’augmentar, alimentat per les institucions, suposarà un procés de gentrificació del qual el seu principal impacte, ja comença a ser visible a la nostra ciutat:

Contra la imposició de l’imaginari de la por

El PP mai perd l’oportunitat de fer seu el discurs de l’ordre social, de la seguretat i del control als carrers. Davant la seva postura que defensa la cultura policial, CUP-Poble Actiu va rebatre amb dades les afirmacions gratuïtes del portaveu del Partit Popular que segueixen l’objectiu molt més gran i molt més perillós, de crear un clima de por a tot arreu:

Antitransfuguisme a mida del PSC de l’Hospitalet

Mitjançant l’intent jurídic d’evidenciar legalment el flagrant i ofensiu pacte de Govern del PSC i els dos regidors/es no adscrits, Cs va presentar un moció per demanar que es retirin les competències delegades a la figura de la regidoria adjunta. Fórmula amb la qual el PSC va premiar amb més sou i privilegis, com despatx o secretari/a propis, als regidors que van sortir de la qüestionada i evidenciada marca electoral amb la qual es van presentar. Khristian Giménez va traduir la moció en una senzilla però clarivident exposició dels fets:

Sense progressivitat fiscal no hi ha Justícia

La manca de progressivitat a les ordenances fiscals per a l’any 2017, juntament amb la pèrdua d’oportunitat d’incidir en la redistribució de la riquesa i en la universalització de l’accès a serveis i prestacions públiques municipals, van motivar el vot contrari de CUP-Poble Actiu a la proposta de modificació de les ordenances fiscals del PSC, 2017. Així ho va explicar el portaveu del grup:

Si vols conèixer millor els postulats de CUP-Poble Actiu, sobre els preus públics i les ordenances fiscals,  llegeix aquest enllaç.

La bombolla del preu del lloguer

El preu abusiu i la manca d’un parc d’habitatge públic potent que forci al mercat a la regulació a la baixa dels preus del lloguer, és i serà un dels temes capitals a la ciutat. L’enorme càrrega econòmica que suposa el preu de l’habitatge per a les persones i famílies, amb situació d’atur i/o precarietat laboral, són motius suficients que justifiquen el posicionament de la CUP-PA. Es per això que CUP-Poble Actiu va fer una crida i una exposició de motius per convidar a la reflexió col·lectiva sobre la capacitat i obligació d’acció de l’administració local, al mercat de lloguer de la ciutat. Garantir el dret a un habitatge digne per a les seves veïnes i oferir solucions al problema actual de l’habitatge, és una obligació de totes les administracions:

3.500 morts prematures a l’AMB, per l’aire que respirem 

Gairebé va passar desapercebut un dels temes que l’administració local, tot i que no sigui la seva competència directa, hauria de considerar com a prioritari: la contaminació atmosfèrica per les emissions nocives a l’aire. La renovació d’un conveni amb l’AMB per realitzar inspeccions (menys de 3 al mes) i la manca de respostes adients des de l’equip de Govern local, evidencien la seva apatia amb un problema mortal que ens costa la vida prematurament, de 3.500 persones a l’any, dins de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, segons estudis científics recents del Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL).