El grup municipal CUP-Poble Actiu l’Hospitalet, com a espai polític internacionalista, es vol sumar a la solidaritat amb les 4 dones detingudes a la Marxa de les dones de Cochabamba (Bolivia), el passat 7 de juliol. Una d’elles és una activista feminista de l’Hospitalet. Denunciem aquest nou atac del patriarcat, davant les reivindicacions del moviment feminista internacionalista i la repressió dins d’una iniciativa autogestionada, d’abast llatinoamericà.

CUP-Poble Actiu vol expressar la condemna a la repressió violenta de la ‘Marcha de mujeres por la vida, el cuerpo, el territorio y la dignidad’, organitzada dins del programa de la tercera edició de l‘Aquelarre Subversiva’. Una trobada feminista autònoma i autogestionada a Bolívia, on van participar dones de diferents països com ara: Bolívia, Argentina, Xile, Colòmbia, Equador, Mèxic, Estats Units, Perú, Itàlia i Catalunya. L’objectiu d’aquestes trobades és articular accions conjuntes, des de l’autonomia de les dones, el respecte per la vida, el dret a decidir i la denúncia de la violència sistèmica del patriarcat, l’estat i el capital.

Segons denuncien l’organització de la marxa en un comunicat que es pot consultar en aquest enllaç: “nuestra manifestació ha sido violentamente reprimida por la policía boliviana, que en el abuso de su fuerza y poder nos gasificó y golpeó con más de 50 efectivos”. És en aquest context quan es va produir la detenció de les quatre companyes feministes: argentina, xilena, boliviana i catalana.

Segons explica l’esmentat comunicat, les detingudes van ser aïllades i incomunicades durant hores i la policia van intentar fer tot tipus de muntatges per a tractar d’obtenir proves falses, a més a més de ser sotmeses a una constant violència psicològica, per part de fins a un total de 15 agents.

Per últim, segons el testimoni de la pròpia activista feminista de l’Hospitalet, membre de diversos col·lectius socials, per tal de garantir el seu alliberament, ella i les seves companyes es van veure forçades a signar un acta de compromís de reparació econòmica dels presumptes danys dels quals se les acusava falsament, sent l’import reclamat totalment desproporcionat, semblant clarament un intent d’extorsió per part de la policia boliviana.

Moviments socials de la ciutat han donat el seu suport actiu amb la difusió del cas a les xarxes socials, organitzant una caixa de resistència i un acte solidari el proper dijous 13/07, a les 20h al CSO l’Astilla.

 

De la mateixa manera, altres entitats de la ciutat han denunciat la repressió que van patir les participants en aquesta marxa. Com ara, l’Associació Mujeres Pa’lante que el passat dimecres 11 de juliol, va aprofitar un esdeveniment a la Casa Amèrica de Catalunya per a fer arribar una carta a María del Carmen Almendras, Viceministra de Gestión Institucional y Consular del Ministerio de Relaciones Exteriores de Bolívia, on demanaven la implicació directa del Govern d’Evo Morales en la resolució de la situació d’aquestes 4 dones represaliades.

El grup municipal CUP-Poble Actiu l’Hospitalet vol expressar amb aquest comunicat, el seu rebuig a qualsevol tipus de repressió contra el moviment feminista i denunciem aquests fets com una agressió més del patriarcat contra les dones valentes que denuncien la violència estructural i de gènere i els feminicidis.

Alhora, animem a signar el manifest de suport i solidaritat amb les 4 dones detingues i a participar de les diferents iniciatives de suport mutu que ha provocat aquesta repressió contra una activista feminista de l‘Hospitalet i les seves companyes.