Els passats 1 i 3 d’octubre, les veïnes i veïns de l’Hospitalet de Llobregat van escriure un nou capítol de la seva història.

A tot arreu, la impressió generalitzada ha sigut el desbordament de la gent, per sobre de les organitzacions i partits polítics, en la defensa a exercir el seu dret d’autodeterminació. La veu de la gent i la seva determinació per a posar els seus cossos a disposició de tot allò que fos necessari, van ser la veritable força d’una jornada marcada pel bon ambient i per les xarxes de solidaritat i fraternitat que es van percebre a tots els col·legis electorals. Autogestió de principi a fi, amb generositat i confiança. Experiència de lluita col·lectiva, d’unes dimensions com no es veien des de feina anys, als carrers de l’Hospitalet.

És per això que des de la CUP-Poble Actiu l’Hospitalet de Llobregat volem, primer de tot, donar les gràcies a totes i cadascuna de les persones que es van comprometre amb la feina col·lectiva de lluitar per construir juntes un poble sobirà, responsable i autoorganitzat, capaç de defensar la seva llibertat i marcar el pas del seu destí. En aquesta tasca, destaca el rol desenvolupat pels Comitès de Defensa del Referèndum constituïts a tots els barris de l’Hospitalet de Llobregat i que d’una manera transversal en edat, procedència i ideologia, van treballar plegades per tal de garantir que les seves veïnes poguessin fer efectiu el seu dret a vot, exercint també així, el seu dret sobre l’autodeterminació de Catalunya.

Van ser més de 40.000 persones les que van votar, als 18 col·legis electorals oberts a la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat. Però, no només van votar. Es van quedar durant hores i hores, molts d’ells i elles, a defensar les urnes davant l’atac del Govern central. Van compartir amb les seves veïnes la força col·lectiva de la gent organitzada. I van percebre el caliu d’una comunitat compromesa, disposada a fer pràctica la coneguda frase: «si ens toquen a una, ens toquen a totes». I també aquella que diu, “on menja un, en mengen dos…”. Amb grans mostres de solidaritat, compartint aigua, menjar i dolços, durant les hores d’espera a les portes dels col·legis electorals i demostrant una especial sensibilitat amb les persones grans i les famílies amb nens, que avançaven en primer lloc, a les llargues cues.

Malauradament, la jornada no va ser tan tranquil·la com ens hagués agradat. La violència de les càrregues policials del cos de la Policia Nacional espanyola, van rebentar les portes de l’IES Can Vilumara, on desenes de persones de totes les edats s’hi trobaven pacíficament votant. Allà, els agents van carregar amb força sobre la gent, produint ferits de diversa consideració, alguns pels vidres trencats de la porta d’aquest edifici modernista del 1907, catalogat com a Patrimoni històric de l’Hospitalet i inclòs al PEPPA de l’Ajuntament de l’Hospitalet, ubicat al Districte I (Centre) de l’Hospitalet.

Aquesta violència policial considerem que és motiu de querella per part de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, com a acusació popular, i així ho hem sol·licitat a la institució local, per tancar la normal convivència, per lesions a veïnes de la ciutat i per la destrossa del patrimoni històric de la ciutat.

La porta de l’IES Can Vilumara durant la VAGA GENERAL 3/10/2017 a l’Hospitalet de Llobregat

Just després de les càrregues, arribava a l’Institut Can Vilumara, l’alcaldessa Núria Marín, qui ha jugat un paper covard durant els esdeveniments de les últimes setmanes. Per una banda, posant pals a les rodes a tots els actes amb vinculació amb l’1-Oct, ordenant la retirada immediata dels cartells que demanaven votar, no aturant l’activitat municipal tot i la situació d’excepcionalitat social viscuda i no cedint espais públics municipals (sol·licitats oficialment) per a la realització de qualsevol tipus de xerrada, trobada o míting, abans de l’1 d’octubre. Tots, excepte l’acte de Ciutadans el passat divendres 29 de setembre a La Farga, que curiosament, sí va comptar amb autorització, tot i el seu caire clarament polític, fent una campanya concreta de desmobilització davant la convocatòria de referèndum.

Aquesta brutal càrrega policial, va suposar un estímul de força per a la resta de veïnes desplegades a la vintena de col·legis, a tots els districtes. Un afermament en la resistència passiva, com a arma democràtica i reivindicativa per a forçar canvis.

Lluny de ser una jornada única, tan sols 24 hores després, el massiu seguiment de la jornada de Vaga General del dia 3 d’octubre a l’Hospitalet de Llobregat, contra la brutal repressió policial a tota Catalunya, va demostrar que aquest moviment és creixent.  Recull noves sensibilitats i veïns/es indignades, davant tan greu atac a les seves llibertats i drets fonamentals. Una Vaga General convocada pels sindicats CGT, IAC,  COS i CSC-I a la qual s’hi van afegir a darrere hora, les entitats sobiranistes i d’altres col·lectius (Taula per la Democràcia).

Totes les convocatòries dels CDR (Comitès de Defensa del Referèndum dels barris) van ser un èxit. També la concentració final davant l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, on milers de persones van omplir completament la plaça i on es va sentir un crit unànime, demanant la dimissió de Núria Marín per la gestió de tota aquesta situació al municipi i per la seva desconnexió amb el sentir de desenes de milers de persones de l’Hospitalet de Llobregat, a les quals té l’obligació de defensar com a batllessa. Una imatge històrica per una fase de mobilitzacions històriques, on la gent defensa la seva dignitat, el seu coratge col·lectiu i el seu convenciment per a decidir en llibertat el seu futur com a país. L’1 i el 3 octubre són ja símbols de la victòria del petit davant del gran. La victòria de la gent, vers tot un estat de la UE.

Exhaustes, però il·lusionades i profundament orgulloses de les nostres veïnes. Que ningú dubti que seguirem donant suport, amb tots els nostres recursos i amb les nostres forces, a la mobilització popular a l’Hospitalet de Llobregat.

Lluitar, crear, poder popular.