La situació d’excepcionalitat a Catalunya va protagonitzar un altre cop el Ple municipal de l’Hospitalet que va tenir lloc el passat 28 de novembre de 2017. Motiu pel qual, tal com s’havia previst, els grups ERC i CiU, a proposta de CUP-Poble Actiu, van tornar a abandonar el Ple, després del bloc de les mocions conjuntes, com a rebuig al conjunt de fets i repressió que ens acompanyen a Catalunya, des del passat mes de setembre.

Moment en el que portaveu de CUP-Poble Actiu, Khristian Giménez, va abandonar el ple en mostra de rebuig polític

Però també destaquem, dins del que va passar al saló de plens, el minut de silenci i la lectura del manifest conjunt contra la violència envers les dones, l’aprovació de la moció en suport a la Plataforma contra els acomiadaments a Indústries TITAN SAU, amb la presència a l’Ajuntament de personal i representants sindicals de l’empresa ubicada al Polígon Pratenc, les reivindicacions de les veïnes i veïns de Can Serra contra la implantació de la zona d’aparcament regulat al seu barri (zona blava i zona verda) i amb la participació per delegació d’alguns dels CDRs de la ciutat, amb un discurs llegit per un representant d’Òmnium, com a avantsala de la moció conjunta d’ERC, CiU i CUP-Poble Actiu, que exigia l’alliberament de totes les persones a presó per raons polítiques.

Un Ple tens

Va ser un ple tens, amb escorcolls a l’entrada de l’Ajuntament a les veïnes i veïns, amb les peticions expresses per part de Ciutadans de retirada dels cartells que demanaven l’alliberament dels presos polítics i que portaven alguns regidor, amb l’abandonament momentani del Ple, per part del PP i Cs quan prenia la paraula el representant d’Òmnium i amb constants mostres sonores d’indignació i/o sarcasme, per part de bona part del públic quan sentien el discurs del PP o Ciutadans, o davant del discurs del Tinent d’Alcalde Francesc Belver, defensant el paper de l’Alcaldessa davant les càrregues policials al Institut Can Vilumara.

Els regidors de Ciutadans i el PP, decidint si tornaven al seu lloc o no, mentre es parlava sobre la intervenció de l’Assemblea Districte I

Als seients del saló de plens, el verd de les samarretes de les treballadors/es de TITAN, les reivindicacions de No Zona Aire Can Serra i un munt de mans mostrant també cartells amb la frase ‘Marín amb el 155’. 

 

Material requisat a l’entrada del Ple 

Precisament el material gràfic va a ser un altre dels punts conflictius de la jornada, ja que fins ara mai havíem vist que suposés cap problema, accedir al saló de plens amb cartells o fins i tot amb pancartes. Però el dia 28 de novembre, amb un nou gir de guió de l’Ajuntament de l’Hospitalet, la Guàrdia Urbana va escorcollar a les persones quan van arribar al Ple, requisant fins i tot el material, com ara les octavetes de la lluita sindical a TITAN o preguntant obertament a les veïnes de No Zona Aire Can Serra si duien pancartes. Com a grup municipal, des de la CUP-Poble Actiu demanarem explicacions al respecte i també volem expressar el nostre rebuig a aquestes pràctiques que en definitiva representen una censura a qualsevol veu dissident que vulgui ser expressada al Ple municipal.

Material requisat a l’entrada del Ple municipal a l’Hospitalet de Llobregat del 28/11/2017

Detall de les votacions:

Fins arribar a les mocions individuals, moment en que el grup municipal va abandonar el Ple municipal, es van tractar determinats aspectes que a continuació passem a detallar.

Així, a la part resolutòria, es van votar 5 sol·licituds per a reconeixement de la compatibilitat laboral de diversos funcionaris i funcionàries. CUP-Poble Actiu va votar a favor de 3 i es va abstenir en dos casos, degut a tractar-se d’agents de la Guàrdia Urbana, entenent que aquesta feina té les seves particularitats i no seria convenient compatibilitzar dues activitats, en aquests casos.

Es va aprovar en aquest mateix bloc, l’acord relatiu a l’aprovació de la rectificació de l’inventari consolidat de béns i drets d’aquest Ajuntament, amb referència a 31 de desembre de 2016.  CUP-Poble Actiu va votar en contra explicant aquests motius:

Des de la CUP Poble Actiu no podem donar la nostra aprovació a l’inventari que ara se’ns presenta, no disposem de la informació adient per saber si són correctes totes les dades. Només podem valorar-ho, per anterior gestions del govern del PSC, amb certa desconfiança…

Igualment, considerem que aquesta rectificació de l’inventari pot ser un bon moment per a recordar, les cessions de patrimoni que considerem un regal a certes empreses privades, com ara l’edifici dels antics jutjats a l’editorial Planeta per un cànon 100% bonificable o el complex municipal de Tenis, en una situació d’abandonament total i amb una matrioska d’empreses implicades, que qualsevol dia esclatarà.

Però també és un bon moment per a exigir que l’Ajuntament vigili el seu patrimoni i posi l’accent sobre la importància que té el fet que aquest Patrimoni es senti com a propi per tothom, donat que és una propietat del conjunt de la ciutadania que viu a la ciutat. El despreniment d’una part de la cornisa de la torreta de l’Harmonia, edifici del Segle XVI i actualment, part del Museu de la ciutat, mostra un cop més, el menyspreament que aquest i els anteriors equips de Govern del PSC, han mantingut envers el nostre patrimoni durant quaranta llargs anys.  Si no cuidem el patrimoni cultural morirem com a ciutat, però també ho farem si l’ignorem o l’amaguem fent nul·la promoció d’aquest o si la fem interessadament.

Igualment, l’equip de Govern va complir amb la seva obligació d’informar a la resta de grups dels informes de Tresoreria i d’Intervenció, sobre els terminis de pagament a proveïdors i la gestió de les factures, referits al tercer trimestre de l’any 2017.

A continuació, a la part corresponent a la Comissió Permanent de Drets i Territori, es va sotmetre a votació l’acord relatiu a validar i reconèixer les obligacions de l’Ajuntament, per un import de 94.857,05 euros, iva inclòs, corresponents als serveis de teleassistència domiciliària realitzats per Televida Servicios sociosanitarios SLU.

Tot i tenir en compte l’especial caire d’aquest servei de teleassistència, CUP-Poble Actiu l’Hospitalet s’hi va abstenir, donada la nyapa comptable que proposava l’acord per a validar legalment l’obligació de fer font a aquestes factures. Així ho vam explicar:

Ens trobem amb la mateixa situació del ple passat amb el cas del manteniment dels ascensors del Mercat de La Florida. Només que ara no parlem de 3.000 euros. Ara, estem parlant de regularitzar o legalitzar el pagament de dues factures de gairebé 95.000 euros. Una quantitat prou important que, segons diu l’informe jurídic que acompanya aquest expedient, es va produir mitjançant “acords nuls de dret” i “sense un crèdit associat”. Votarem en contra.

A part aquesta irregularitat que denunciem, volem aprofitar per a demanar igualment que aquest servei de teleassistència es pugui remunicipalitzar. Fins ara, és una empresa de Madrid qui factura gairebé 3 milions d’euros per l’assistència a 6.000 persones usuàries durant 4 anys.   La nostra aposta és que aquest servei, que sembla madur i amb una tecnologia no innovadora, pugui ser més fàcil de controlar i es pugui retribuir millor a qui fa la feina i no pas a un intermediari.

D’altra banda, el grup municipal CUP-Poble Actiu l’Hospitalet va votar  a favor de l’acord relatiu a l’aprovació de la minuta de la segona addenda al conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de l’Hospitalet i el Consell Comarcal del Barcelonès, per a l’assignació d’ajuts complementaris als ajuts individuals de menjador, per als alumnes de les escoles del municipi, curs 2017-2018.

Com sempre, CUP-Poble Actiu es va abstenir a la votació de les sancions associades a la tinença de gossos, considerats potencialment perillosos.

Participació Ciutadana de l’Assemblea Districte 1

Després que l’Ajuntament donés compte dels decrets i acords de la Junta de Govern local (enumeració), es va donar pas a la petició de paraula per part del representant d’Òmnium Cultural l’Hospitalet que va lleguir el text de l’Assemblea del Districte 1 de l’Hospitalet de Llobregat, on hi participen diversos CDRs dels barris del Centre – Sant Josep, Sanfeliu i Can Serra.

Contingut Intervenció l’Assemblea Districte 1 :

A continuació, el portaveu de CUP-Poble Actiu l’Hospitalet, Khristian Giménez, va intervenir donant suport a les denúncies expressades a la carta de l’Assemblea Districte I:

 

Avui, veïns i veïnes de l’Hospitalet han vingut al Ple a demanar-li explicacions a vostè, Alcaldessa. Explicacions sobre què ha fet per a defensar els seus drets, llibertats i fins i tot, el seu patrimoni comú.

A nosaltres ja ens va respondre l’Ajuntament a una pregunta sobre les càrregues policials del passat 1 d’octubre, dient-nos que no es querellarien contra les esmentades càrregues policials i destrosses a l’Institut Can Vilumara. Literalment ens van dir:

Bé, entenem llavors que la violència policial davant la voluntat d’exercir el dret a vot, a vostès  no les ofèn.

Ens sap molt greu aquesta actitud del PSC, apropant-se al PP i a Ciutadans, sota la disculpa d’una aplicació esbiaixada i parcial d’una legalitat que coarta llibertats i reprimeix, fins arribar al punt d’empresonar Governs legítimament escollits pel poble i activistes de la societat civil, com ara els Jordis, només per raons polítiques.

CUP-Poble Actiu no pot acceptar que tot continuï igual. No podem assumir aquest marc de presumpta normalitat. Amb l’aplicació del 155 han demostrat que la sobirania, tot i radicar en el poble, és l’Estat qui es considera amb la potestat per a segrestar-la quan aquesta sobirania no va en la seva direcció. Per tant, li correspon al poble, la defensa d’aquesta sobirania per a construir la República per a canviar-ho tot. Volem construir tot de nou i remoure els pilars de la nostra societat cap a un món més social, solidari i allunyat del capitalisme extractiu que avui ens oprimeix.

Per això, també avancem que aquest Ple municipal tampoc no serà normal per a nosaltres (com els 2 plens anteriors). Aquesta cita a l’agenda institucional no pot continuar com si no passés res. No podem ser còmplices d’aquesta maniobra de l’Estat per a controlar els desitjos de llibertat d’un poble organitzat. Per aquests motius, després de la defensa de les mocions conjuntes abandonarem el Ple per a tornar a mostrar pública i políticament el nostre ferm rebuig al cop d’Estat perpetrat des de Madrid, amb el vostre suport, Núria Marín i el de tot el PSC.

En primer lloc, gràcies a l’Assemblea Districte 1 per portar dins del Ple la dignitat i el poder popular del poble organitzat.

I es del dia 1 d’octubre, o fins i tot des del dia 20 de setembre, res serà igual a Catalunya. I mai ho serà perquè van ser els dies, especialment, el dia del referèndum, en que molta, molta gent, independentista o no, va decidir que volia exercir la seva sobirania. Volia afirmar amb fets, a més que amb paraules, que la sobirania pertany al poble i només al poble correspon decidir el seu destí.

I per tal, han decigut donar un pas endavant per a reivindicar el seu dret d’autodeterminació i fins i tot posar el seu cos per a defensar-lo.

Per aixó, ni el 155, ni la constitució espanyola, ni la repressió frenaran les ganes de llibertat i l’esperança de construir un futur millor que per a molts i moltes representa la república independent de Catalunya.

Tampoc, alcaldessa lo frenaran els vostres moviments trilers ni el vostre vist i plau del 155 de la mà del PP. Sou cómplices d’aquest segrest de les institucions catalanes i dels nostres vots a les urnes.

MOCIONS GRUPS POLÍTICS MUNICIPALS

MOCIONS CONJUNTES

MOCIÓ PER DEPURAR RESPONSABILITATS PER LA MORT DEL PI DE LA REMUNTA. (Text moció) (Presentada per tota l’oposició).

Aprovada. A favor: tota l’oposició, inclosa CUP-Poble Actiu.  A continuació,  posicionament del nostre grup municipal respecte a aquest tema.

Des de la CUP-Poble Actiu i com a veïn@s d’aquesta ciutat. no podem acceptar la deixadesa de l’equip govern amb el patrimoni històric, la falta de sensibilitat amb els elements patrimonials naturals. Es va fer sense consens polític la seva reubicació. Tots els estudis indicaven la seva mort, però ells mes llests que ningú van dir que no, que tot estava controlat, amb aquella frase típica a la que ens té acostumat el Portaveu del PSC de: “leccions las justes”. Doncs bé, una nova ocasió on s’han tornat a equivocar i ara, el dany és irreparable.

El mateix esta passant amb altres elements patrimonials que no s’han volgut catalogar al PEPPA o la manca d’inversió fa que el seu estat sigui precari, com per exemple l’edifici de “el Coro”, l’estat ruïnós de Can Rigalt i les masies de Cal Trabal, només són una mostra de l’interès real dels qui governen la ciutat.

Cal pensar una nova manera de fer ciutat per les veïnes i deixar de tenir una visió tan sols comercial i empresarial, com si d’un negoci es tractés. La manera habitual de fer, de l’actual Govern del PDC.


MOCIÓ A FAVOR DE L’ALLIBERAMENT DELS PRESOS POLÍTICS.  (Presentada per ERC, CiU i CUP-Poble Actiu)  (Text moció):

Rebutjada. Vots a favor: ERC, CiU i CUP-Poble Actiu. En contra: PSC, Cs, PP i regidors no adscrits. Abstenció: ICV-EUiA-Pirates

Extractes moció:

El 16 d’octubre l’Audiència Nacional espanyola va acordar la presó provisional sense fiança de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez (presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assembla Nacional Catalana).

El 2 de novembre va acordar la presó provisional sense fiança del vicepresident del Govern legítim de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras i de set consellers: Raül Romeva, Jordi Turull, Carles Mundó, Josep Rull, Meritxell Borràs, Joaquim Forn i Dolors Bassa.

El 9 de novembre, el Tribunal Suprem va acordar la presó provisional, eludible mitjançant fiança de 150.000€, de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la llibertat provisional amb fiança de 25.000€ dels membres de la Mesa del Parlament: Lluís Guinó, Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet.

Aquests procediments judicials parteixen de les querelles presentades pel Fiscal General de l’Estat pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació.  La imputació d’aquests delictes ha estat seriosament qüestionada  per múltiples veus expertes d’arreu d’Europa  i l’empresonament dels querellats ha esdevingut un escàndol de ressò mundial per com s’ha portat a terme el procediment i la seva considerable celeritat (que posa en entredit el dret de defensa dels detinguts) així com per la desproporcionalitat majúscula que representa empresonar els dirigents d’entitats cíviques i els membres d’un govern i d’un Parlament democràtics per raons polítiques.

En canvi, l’autoritat judicial belga, tot i l’ordre de cerca i captura de l’Audiència Nacional espanyola, ha mantingut en llibertat el president Carles Puigdemont i els consellers que es troben a Brussel·les.

L’aplicació indigna de l’article 155, afegint-hi la vulneració del Codi Civil i Penal, demostra que a l’Estat espanyol no existeix la divisió de poders i deixa palès que la democràcia ha mort.

L’Ajuntament de l’Hospitalet sempre ha defensat les institucions de Catalunya i ha mostrat el seu compromís amb la llibertat, la pau, el diàleg i no pot restar indiferent davant d’aquesta agressió democràtica i la vulneració de drets.

Per tot això, els grups municipals de ERC, CiU-PDeCAT i CUP-PA, demanem acordar:

Exigir la llibertat immediata dels presos polítics (que ho són malgrat haver actuat sempre de manera pacífica, democràtica i sota el mandat del poble català), totes aquelles persones en situació de privació de llibertat per raons polítiques, i donar ple suport a les seves famílies.

Exigir la retirada immediata de l’aplicació de l’article 155 i el retorn de la sobirania popular i institucional de Catalunya.

Reclamar a les instàncies fiscals i judicials que retirin tots els càrrecs contra el president i els membres del Govern legítim de Catalunya, els membres de la Mesa del Parlament i els presidents de l’ANC i d’Òmnium cultural així com totes aquelles causes obertes per raons polítiques i la reversió de totes les multes contra persones interposades per aquests motius.

Demanar als organismes internacionals que vetllin per garantir tots els drets bàsics dels catalans i catalanes i que exerceixin una mediació política que faciliti el diàleg i la cerca d’una solució política.

Denunciar i condemnar la persecució ideològica que està incitant el govern espanyol contra el poble de Catalunya, el seu govern legítim, i contra aquelles formacions polítiques que defensen el dret a decidir.

Exigir la fi de la judicialització de la política catalana i condemnar l’arbitrarietat i l’ús partidista amb què s’estan aplicant les lleis.

Reprovar la figura de la Fiscalia General de l’Estat i de l’Audiència Nacional, exigir la derogació de tota la legislació repressiva i limitadora dels drets fonamentals i exigir la retirada de totes les forces d’ocupació de l’Estat presents a Catalunya.

Foto Twitter: @teresaromeu


MOCIÓ CONTRA ELS ACOMIADAMENTS DEL PLA DE REESTRUCTURACIÓ D’INDÚSTRIES TITAN S.A.U. I EN SUPORT DE LA READMISSIÓ ( Conjunta ERC, CUP-Poble Actiu i amb l’adhesió d’ICV-EUiA-Pirates) (text moció)

Aprovada, menys acord tercer. Vots a favor: ERC, CiU, PP, ICV-EUiA-Pirates, CUP-Poble Actiu. Vots parcials: PSC a favor tots els acords excepte el tercer; regidors no adscrits i Ciutadans, a favor del segon i en contra de la resta.


MOCIÓ PER LA CREACIÓ D’UNA COMISSIÓ FORMADA PER DIFERENTS GRUPS MUNICIPALS PER ABORDAR ELS PLUSOS IRREGULARS A LA GUÀRDIA URBANA DE L’HOSPITALET. (Presentada per ERC i CUP-Poble Actiu l’Hospitalet) (text moció)


Rebutjada

Vots a favor: ERC, CiU, Cs i CUP-Poble Actiu

Vots en contra PSC, no adscrits.

Abstenció: ICV-EUiA-P i PP

Argumentari i presentació CUP-Poble Actiu:

Fa més d’un any que vam començar a sentir l’existència de certes irregularitats a l’hora de concedir complements salarials o plusos, dins del cos de la Guàrdia Urbana.

Des de llavors hem tractat de fer un seguiment de l’expedient jurídic presentat per tècnics de l’Ajuntament i també hem estat en contacte amb els sindicats per a accedir a la màxima informació, tant sobre què havia passat durant aquests últims anys i sobre com s’havia donat solució a les irregularitats detectades. Per altra banda i en paral·lel, també hem anat contrastant tota aquesta informació amb els nostres advocats.

Aquest és un tema que considerem prou important. Per una banda, per tot allò que representa: opacitat, manca de control continuat, discrecionalitat en les concessions de millores salarials, creació d’un marc de privilegis per a uns treballadors/es per sobre d’altres, amb la conseqüent afinitat o no als comandaments… I molts més angles opacs que caldrà anar aclarint.

Però també, per la qüestió més obvia, no es pot permetre a una institució com l’Ajuntament de l’Hospitalet que, durant mesos i fins i tot anys, tingui personal que cobri complements que no corresponguin. Cal recordar sempre que els diners dels que parlem i amb els que tracta el Govern municipal son públics.

Per tots aquests motius, presentem conjuntament aquesta moció que planteja crear una comissió que posi llum sobre tota aquesta situació: volem conèixer les arrels de les irregularitats, l’alerta en el moment que es va descobrir, les passes donades pel Govern, però també volem conèixer la solució que es pugui donar des del Govern local, per tal de comprovar que suposi una veritable correcció d’aquestes irregularitats. Es retornin els diners que s’han cobrat indegudament, i no hi posem un pegat dels que ens tenen acostumades…, sota un nou encaix dins del nou conveni laboral, tenint en compte el rerefons d’aquest assumpte: la total discrecionalitat a l’hora d’assignar personal a una o altra funció, amb un sou o un altre. Creant diferències salarials injustes i absolutament injustificables.

Volem així també, depurar amb aquesta comissió totes les possibles responsabilitats polítiques que hi puguin haver, més enllà de les responsabilitats jurídiques que es deriven d’aquestes irregularitats exposades.


MOCIÓ EN SUPORT AL DRET A MORIR DIGNAMENT (presentada per PSC amb l’adhesió d’ICV-EUIA-Pirates (text moció)

Aprovada

Vots en contra: PP  Vots a favor: ERC, CiU, no adscrits, Ciutadans, ICV-EUIA-P, CUP-Poble Actiu

______________

 

MOCIÓ DE SUPORT AL MODEL D’ESCOLA CATALANA I AL MANIFEST PER LA CONSOLIDACIÓ, PROTECCIÓ I MILLORA DEL MODEL EDUCATIU CATALÀ IMPULSAT PER: SOM ESCOLA (presentada per ERC amb l’adhesió de Ciu i CUP-Poble Actiu) (text moció)

Rebutjada. 

Vots en contra: PSC, PP, Ciutadans i regidors no adscrits.

Vots a favor: ICV-EUIA-P, CiU, ERC i CUP-Poble Actiu l’Hospitalet

Posicionament CUP-Poble Actiu respecte a aquesta moció i la polèmica suscitada:

Sorprèn que la mateixa setmana que el PSC va aprovar al Consell Educatiu, un manifest de suport a l’escola catalana i en contra dels atacs llençats per determinades forces polítiques, ens assabentéssim que a les llista del PSC per Barcelona hi anés l’Àlex Ramos, vicepresident de Societat Civil Catalana, que és precisament una de les associacions més crítiques amb l’actual sistema educatiu català i que es dedica a recollir denuncies d’adoctrinament mitjançant un formulari  a la seva web.

Ens sorprèn també que mentre el PSC signa aquest manifest, els seus dirigents es fan fotografies i encapçalen manifestacions al costat del Partit Popular, Ciutadans i Societat Civil Catalana, entitats que es dediquen a atacar i a acusar d’adoctrinament als professionals de l’escola pública que si no tenien prou amb les retallades, ara s’han de defensar d’aquests atacs que posen en qüestió la seva professionalitat.

MOCIÓ PEL FOMENT DE LA RECOLLIDA SELECTIVA DE RESIDUS. (ERC i ICV-EUIA-Pirates) (text moció)

Aprovada

CUP-Poble Actiu va votar per separat.  A favor dels acords 1, 2 ,5, 7, 8 i 9 Abstenció: 3, 4 i 6

Vots a favor: PSC, ERC, regidors no adscrits, PP, Cs i CiU


En aquest moment del Ple municipal de novembre, CUP-Poble Actiu va abandonar la sessió i no va votar cap de la resta de mocions presentades individualment per la resta de grups municipal. Les pròpies de CUP-Poble Actiu, ERC i CiU van quedar de nou sobre la taula.

Tanmateix, compartim a continuació allò què hauríem votat a cadascuna d’aquestes mocions i els motius del nostre sentit del vot.

MOCIONS INDIVIDUALS

CIUTADANS:

MOCIÓ PER AUGMENTAR LA RATIO DE RESIDÈNCIES PER A GENT GRAN A L’HOSPITALET (Text moció)

CUP-Poble Actiu hi hauria votat a favor

L’envelliment de la població és un repte en determinats indrets de la ciutat, com ara els barris de Can Serra i Bellvitge on la població de més de 65 anys continua augmentant progressivament. Segons dades oficials, a data 2016, la població de més de 65 anys a l’Hospitalet es xifra en 53.211 persones, lo que representa el 21% del global demogràfic de la ciutat.

Aquest creixent envelliment no és concorda amb les places reservades per a gent gran, ni residencials i ni a centres de dia (un suport necessari per a les famílies curadores).  Mentres a Catalunya, de mitjana n’hi ha 4,35 places per cada 100 habitats de més de 65 anys. A l’Hospitalet, ara per ara, només hi tenim entre 1,65 i 1,73 places per cada 100 habitants, amb més de 65 anys.

Una desproporció entre els recursos públics per uns i per d’altres, que genera desigualtats socials en una de les franges vitals més vulnerables i on cal assenyalar també és força significativa la perspectiva de gènere, essent les dones grans les més afectades per pensions insuficients que les col·loquen en massa ocasions al llindar de la pobresa, la soledat i la manca de suport públic de les administracions que haurien de vetllar per la seva cura.


ICV-EUiA-PIRATES

 MOCIÓ SOBRE LA REGULACIÓ DEL LLOGUER I LA CREACIÓ D’INSTRUMENTS DE CONCERTACIÓ ECONÒMICA AMB ELS ENS LOCALS PER A LA REHABILITACIÓ D’HABITATGES DESTINATS AL LLOGUER (Text moció)

CUP-Poble Actiu hi hauria votat a favor

Més enllà dels acords concrets de la moció i de la seva efectivitat, el tema del lloguer social i la pujada del preu del lloguer convencional és un dels temes cabdals quan es parla de les mancances de l’habitatge a l’Hospitalet.

Hi ha molt a dir sobre aquest tema. Des de CUP-Poble Actiu l’Hospitalet compartim molts dels arguments d’aquest article del col·lectiu Akhelarre que convidem a llegir al següent enllaç. I també convidem a conèixer el sindicat de llogaters, una eina imprescindible per a lluitar col·lectivament contra la nova bombolla immobiliària. Als últims mesos, el preu del lloguer ha pujat gairebé un 10% a l’Hospitalet de Llobregat, especialment als barris de Santa Eulàlia, Collblanc-la Torrassa i al Centre on, a més a més, estan proliferant els pisos turístics (legals i il·legals), els pisos “exclusius” i la compra de blocs de pisos sencers, per part de fons especuladors.

Tenim clar que una de les eines imprescindibles per a forçar la baixada dels preus del mercat de lloguer es comptar a cada municipi amb un parc d’habitatge públic destinat al lloguer social, que sigui força important i nombrós. Amb aquesta oferta àmplia, amb preus per sota de mercat, la resta d’agents que ara s’aprofiten d’aquesta pujada especulativa, haurien de baixar si o si els seus preus si volen llogar els seus habitatges.

Igualment, creiem que és important lluitar contra la proliferació dels apartaments turístics (legals o il·legals) i també donar impuls a l’índex de preus de referència per tal de no permetre abusos al sector, entre d’altres accions que es poden portar a terme des de les institucions públiques.

Cal blindar el dret a l’habitatge i per a això cal restringir el marc i les normes que fan  que la voracitat del capitalisme extractiu immobiliari, arrasi amb els barris populars.

Foto: Sindicat de Llogateres


MOCIÓ SOBRE ELS  MENJADORS ESCOLARS (Text moció)

Respecte a aquesta moció, CUP-Poble Actiu té certs dubtes.

En principi, sembla adient realitzar un estudi “real i exhaustiu” que posi llum sobre l’actual situació del servei dels menjadors escolars a la ciutat i també sobre la situació de pobresa de moltes famílies que fa que aquest suport públic sigui absolutament imprescindible per tal de garantir la correcta alimentació de tots els infants de la ciutat. Doncs, hauríem votat a favor de l’acord primer, relatiu a l’informe.

Tanmateix, la resta d’acords semblen poc aterrats i poc concrets. Massa ambigüitat quan es parla de protocols i circuits. Per a CUP-Poble Actiu les polítiques públiques sobre temes com aquest, haurien de partir sempre del compromís inequívoc de garantir que cap menor de la ciutat resti sense una alimentació garantida, sigui com sigui la fórmula adient per tal d’assolir aquest objectiu.

I des d’aquesta premissa, la moció presentada al Ple de novembre 2017, deixa fora als estudiants de secundària. Donat que als Instituts s’acostuma a fer jornada intensiva, i  per tant no es fa servei de menjador, provocant la situació que nens i nenes que fins ara es beneficiaven d’aquestes beques menjador, no tinguin cobertes aquestes necessitats i un àpat diari garantit,  quan canvien de centre i etapa educativa.

 


MOCIÓ PER RETIRAR SUBVENCIONS MUNICIPALS A ENTITATS QUE NO RESPECTIN ELS DRETS DELS ANIMALS (Text moció)

CUP-Poble Actiu hauria votat a favor d’aquesta moció.

A banda del marc de declaracions de bones intencions, destaca dins del text de la moció l’acord relatiu a “eliminar qualsevol tipus d’aportació econòmica i/o subvenció a les entitats que no respectin els drets dels animals, per tal de donar compliment a un acord anterior d’aquest Ple”.

Considerem igualment imprescindible una revisió d’allò que l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat considera drets dels animals. Motiu pel qual convidem a obrir negociacions i converses amb entitats animalistes de la ciutat i de la comarca, per tal d’ajustar aquests criteris.

I és que ens crida l’atenció, per exemple, la manca de coherència entre la declaració de l’Hospitalet de Llobregat com a municipi amic dels animals i respectuós amb els seus drets i decisions polítiques des d’aleshores, com ara la destrucció, amb la implantació del PDU-Granvia Llobregat, de la zona IBA (Important Bird Àrea) de Cal Trabal, on viuen i crien espècies protegides d’ocells; o el fet de promoure l’adopció responsable de gossos, amb una exposició d’animals vius a gàbies i al carrer, quan la legislació vigent prohibeix aquesta praxis a les botigues, per tal de no fer dels animals mers objectes comercials en exposició, sense tenir en compte el seu nivell d’estrès ni tampoc els seus drets.

Gos a la Rambla durant la campanya municipal ‘forever friends”


PARTIT POPULAR

MOCIÓ PER INCREMENTAR LA GUARDIA URBANA I GARANTIR LA SEGURETAT A LA CIUTAT (text moció)

CUP-Poble Actiu l’Hospitalet de Llobregat hi hauria votat en contra.

El posicionament del nostre grup municipal és totalment contrari a desplegar més agents policials a la nostra ciutat. De fet, considerem que apostar per més pressió policial no contribueix a generar una millor convivència ni una més elevada sensació de seguretat. Ans al contrari, creiem que els temes dels que parla la moció barregen conceptes com seiren, la satisfacció del veïnat amb els seus barris, la manca de neteja o el deterioriament del mobiliari públic, amb la sensació d’inseguretat.

De fet, fa pocs dies hem rebut la confirmació per part de l’Àrea de Seguretat que no s’han incrementat els robatoris als domicilis particulars durant aquest any i les dades estadístiques del conjunt dels cossos de seguretat no mostren un increment o situació de pujada dels delictes a la nostra ciutat que generi cap alarma específica.

Tanmateix, som conscients de la preocupació d’algunes veïnes de determinats barris, especialment pel que fa a la venda de drogues (petita escala) a l’espai públic. Però, des de l’experiència de situacions semblants al passat, l’elevada presència policial només contribuirà a amagar aquesta pràctica, però no remetrà sense ficar a la mateixa equació el component d’economia de subsistència que li ofereix aquesta petita venda d’estupefaents, a qui no té accés a una feina digna i a un sou que permeti viure i arribar a final de mes. És a dir, sense abordar els problemes de pobresa estructural que neguen esperança de futur a molta gent, la petita delinqüència sempre continuarà existint.

MOCIÓ EN DEFENSA DE LA INTEGRITAT TERRITORIAL D’ESPANYA (Text moció)

CUP-Poble Actiu hi hauria votat en contra.

Si mireu el contingut de la moció, no n’hi ha cap comentari possible. Com a contra-argumentari us recomanem la lectura del nostre manifest després de l’1 i el 3 d’octubre de 2017 que podeu consultar aquí.