COMUNICAT CUP-POBLE ACTIU EN RESPOSTA A LA CONFERENCIA ANUAL DE L’ALCALDESSA ​

(L’Hospitalet de Llobregat, 15/02/2018) La conferència ‘LH Suma 12. Una ciutat que es fa estimar’, protagonitzada per l’Alcaldessa Núria Marín el passat 14 de febrer de 2018 a l’edifici públic cedit al Grup Planeta, ha estat segons el nostre grup municipal, tot un símbol de la renúncia definitiva (una més) del PSC a fer polítiques d’esquerres i de la seva defensa aferrissada d’una gestió municipal economicista i fonamentada en un model neoliberal de gestió, totalment allunyat de les necessitats quotidianes de les veïnes de l’Hospitalet de Llobregat, i molt més encara de les classes treballadores i populars de la ciutat. “Sense calés privats, sembla que no es pugui fer política a l’Ajuntament de l’Hospitalet, segons les pròpies paraules de l’Alcaldessa, que sembla disposada a regalar la nostra ciutat a canvi d’augmentar mínimament la recaptació dels impostos. És molt greu”, ha denunciat Khristian Giménez, portaveu del grup municipal CUP-Poble Actiu.

La conferència de l’Alcaldessa, i tot el desplegament comunicatiu al seu voltant, en opinió de la CUP-Poble Actiu, es va tornar a utlitzar com a eina mediàtica per a instrumentalitzar la diversitat, la convivència i les lluites veïnals del passat de l’Hospitalet, en favor de la projecció de la seva figura pública (“Ets una alcaldessa total?”, li va preguntar Josep Cuní, el conductor de l’esdeveniment, amb el somriure de Marín com a única resposta). Però no només això, des de CUP-Poble Actiu l’Hospitalet, observem també, el tractament d’aquesta conferència com a eina de màrqueting polític adreçat a un target inversor i empresarial, amb el clar objectiu de fer pública i notòria la voluntat del Govern municipal d’obrir de bat a bat les portes i recursos de l’administració local, en favor de la captació d’inversions privades.

Greus conseqüències del model econòmic PSC

Tot això inclou qüestions crítiques pel futur de l’Hospitalet com la cessió d’ús de l’espai públic, amb finalitats empresarials (Cirque Du Soleil), els plantejaments urbanístics (PDU Granvia-Llobregat, l’autorització de llicències a residències estudiantils privades i blocs d’apartaments turístics), els recursos administratius (exempcions fiscals incloses dins del Districte Cultural i a nous projectes com el Village) i la cessió del patrimoni de la ciutat a finalitats empresarials (cessions demanials a Planeta, Complex Municipal de Tennis, Districte Cultural).

Aquesta voluntat d’aliar-se amb empreses privades i projectes emprenedors, a vegades també pot provocar una repercussió directa i molt negativa sobre les condicions de vida de les veïnes de l’Hospitalet, amb la precarització de les classes treballadores de la ciutat, donades les característiques de les noves contractacions d’aquest model defensat pel PSC que aposta per fer de motors econòmics de la ciutat, a sectors com són el turisme, la restauració i el sector comercial de gran superfície, tot i aparèixer sota noms cridaners, com ara el Districte Cultural.

El grup municipal CUP-Poble Actiu vol denunciar la irresponsabilitat del Govern municipal del PSC, encapçalat per l’Alcaldessa Núria Marín, convertint l’Hospitalet, en l’actual conjuntura socioeconòmica post crisi, en un pol d’atracció per a models especulatius i extractius d’inversió, amb el seu discurs de portes obertes de l’administració local als interessos privats. Irresponsabilitat pel fet d’implementar aquest model en un moment socioeconòmic determinat, en el qual els fons “voltor” i les dinàmiques del capitalisme salvatge, estan aterrant amb força als nostres barris, amb compres agressives d’immobles, entre d’altres nínxols de mercat. Un model de gentrificació post-industrial que ja s’ha demostrat fallit a nombroses ciutats europees i dels EUA i que ara està patint amb força, també la veïna ciutat de Barcelona.

Criminalitzar la lluita per les sobiranies

Núria Marín va voler criminalitzar el procés i la lluita per la sobirania de l’1 d’octubre, les vagues del dia 3/10 i 8/11, afirmant que havien estat les responsables de la paralització de les inversions i projectes de millora de la ciutat. Mentre alhora, reivindicava ampliar la cultura democràtica (un postura hipòcrita, tenint en compte la persecució de qualsevol expressió i/o mostra de suport simbòlic, als presos per raons polítiques, als carrers de la ciutat) i va reconèixer la necessitat del canvi del marc legal per a poder donar respostes adients a problemes estructurals, com ara l’habitatge.

Des de CUP – Poble Actiu expressem el nostre rebuig a aquestes afirmacions i posicionaments de Núria Marin. I al mateix temps, reivindiquem la construcció d’un procés participatiu i constituent d’una nova República Catalana per a, precisament, poder fer efectius i garantir els drets socials i les llibertats que es veuen coartades per les estructures i la legislació actuals de l’Estat espanyol. Volem la República per a canviar-ho tot.   

Per últim, convidem a l’Alcaldessa a que abandoni aquestes estratègies de gestió economicista de la ciutat i que doni resposta prioritària als problemes urgents de la ciutadania de l’Hospitalet: afrontant la pobresa estructural a molts barris (també entre persones treballadores), la saturació dels serveis socials, l’expulsió de veïnes per la pujada dels preus del lloguer, l’augment exponencial i desmesurat dels apartaments turístics i HUT, i la manca d’un parc públic d’habitatge en règim de lloguer social o garantir que no es realitzi cap tall de llum, gas i aigua a les llars de l’Hospitalet de Llobregat.